Kung Felipe VI kommer inte att inleda en ny samtalsrunda med partierna. Vid middagstid på måndagen träffade den spanske monarken kongressens talman Patxi López (bilden) och bad denne meddela de politiska grupperna sitt beslut. Kungen kommer inte att föreslå en kandidat för regeringsbildning.

Kung Felipe VI hänvisar till artikel 99 i den spanska konstitutionen att det är de politiska grupperna som får förhandla mellan sig innan kungen tar nästa steg.

Nu ges de mera tid men om inte partiledarna lyckas med regeringsbildningen till den 2 maj kommer kungen att upplösa parlamentet och utlysa nyval som i så fall kommer att hållas den 26 juni.

Enligt lagen måste det gå 54 dagar från det att parlamentet blir upplöst till ett allmänt val hålls.

Annons

I dagsläget ser det politiska landskapet låst ut. Den tillförordnade regeringschefen Mariano Rajoy vill se en storkoalition med PP, PSOE och Ciudadanos. Det avfärdas av PSOE och Ciudadanos.

PSOE:s partiledare Pedro Sánchez hoppas att Podemos lägger ner sina röster och släpper fram en PSOE-regering, något som Podemos vägrar.

Samtidigt vill Podemos och Förenade vänstern IU som befinner sig långt ut på vänsterkanten inte förhandla med PSOE så länge Ciudadanos är stödparti.

Det mesta pekar alltså på allmänna val 26 juni.

(Foto: Kungahuset © Casa de S.M. el Rey)