Ikväll torsdag är det dags för San Juan då spanjorer, turister och besökare går man ur huse och tar sig till närmaste strand. Det blir cava, fyrverkerier, sardinspett, bad i havet, lägereldar samt sång och musik.

På stranden Misericordia i Málaga längs paseo marítimo Antonio Banderas börjar festligheterna klockan 22.30 med musik ”Ritmo andaluz”. Vid midnatt blir det fyrverkeri.

Det är ett firande som hålls i varje kustkommun i Spanien. I Marbella märks firandet mest på stranden El Cable där det blir livemusik och eldshower.

Musik och dans blir det även på El Tajo i Rincón de la Victoria (80- och 90-talsmusik), Santa Ana i Benalmádena, Torrox Costa, Torre del Mar och på Burrianastranden i Nerja.

I Fuengirola har 16 strandrestauranger ett erbjudande under San Juan med sardinspett och dryck för fem euro. Den som är klädd i helvitt får en välkomstdrink gratis.

När firandet är slut tar renhållningspersonalen över. San Juan-firandet i Spanien är ett av de skräpigaste evenemangen i landet. Trots uppmaningar från myndigheter att ta med soporna för att slänga i närmaste container lämnas tonvis kvar på stränderna och hundratals renhållningsarbetare måste kallas in.

Enbart på Málagas stränder tar renhållningen hand om över 40 ton skräp som folk lämnat efter sig.

Det brukar även rapporteras om fylla, misshandel och stökiga San Juan-firanden och deltagare som varit lite väl törstiga.

Efter två år utan San Juan på grund av pandemin finns det ett behov av att festa loss i år.