Den svenska möbeljätten Ikea räknar med att det nya logistikcentret i Antequera som ska vara specialiserad på digital handel ska stå klara i slutet av 2024. Anläggningen beräknas hantera 400.000 beställningar och nätköp per år och med leverans inom 48 timmar.

Ikea bygger alltså ett av sina största logistikcenter i Antequera och Málagaprovinsen. Det handlar om en investering på 60 miljoner euro som ska serva hela den andalusiska marknaden.

Det var ifjol som Ikea köpte en stor tomt på 52.000 kvadratmeter i företagsparken, Parque Empresarial, som ligger nära A-45:an och A-92:an i Antequera kommun.

Anläggningen blir på 32.500 kvadratmeter vilket blir den största anläggningen i sitt slag inom logistik med en total investering på 90 miljoner euro. Hur många arbetstillfällen som skapas är ännu inte klart men siffror på 450 direkta jobb nämns.

Det är försäljningen på nätet som väntas ta fart vilket gör att Ikea satsar på logistikcenter för att hantera dessa tjänster.

Annons

Under sitt senaste räkenskapsår omsatte Ikea 1,82 miljarder euro vilket var en ökning med 8,2 procent jämfört med 2021. Försäljningen på nätet stod för 22 procent av omsättningen med 406 miljoner euro. I Andalusien omsatte försäljningen 339 miljoner euro, en uppgång med 10 procent.

Förutom Antequera öppnar Ikea logistikcenter i Illescas (Toledo) och San Sebastián de los Reyes (Madrid). Dessutom byggs tretton Ikeavaruhus om för att även fungera som logistikcenter däribland Jerez, Zaragoza, Valencia och Valladolid.