I måndags handlades kronan till 11,61 mot euron och var därmed bara 3 öre från den lägsta nivå som någonsin uppmätts. Det betyder att Spanienresorna är nära tio procent dyrare än i fjol enbart på grund av valutan. Lägg till högre priser till följd av inflationen, även om Spanien har en av EU:s lägsta.

Spanienresan blir alltså dyrare i sommar för den som tänker semestra på någon av landets soliga kuster.

– Över hälften säger att de kommer att anpassa sig efter ekonomin. En tredjedel av svenskarna säger att deras resande inte påverkas alls av det osäkra ekonomiska läget. Bara en av tio är beredda att helt avstå utlandssemester, säger Michael Kapil, marknadschef på resebyrån Ticket, till Svenska Dagbladet.

Men det höga kostnadsläget skrämmer inte semestersugna svenskar som vill till Spanien och andra soliga länder. Bokningsläget för sommaren 2023 överskrider sommaren 2019 med hela 28 procent, enligt en Sifoundersökning från Resebyrån Ticket.

Annons

Den svaga kronkursen fortsätter att förbrylla.

– Det är ett väldigt stort frågetecken kring varför kronan ligger där den ligger just nu, säger SEBs seniorekonom Robert Bergqvist

Enligt beräkningar som SEB gjort borde kronans värde ligga på cirka 9 kronor och 30 öre, men några tecken på att den närmar sig de nivåerna finns inte, skriver SvD.

Lägre inflation än väntat

Sänkta priser på drivmedel, gas och mat gör att den spanska inflationen blev lägre än väntat i maj. Enligt det EU-harmoniserade måttet, låg inflationen i maj på 2,9 procent i årstakt, en nedgång från 3,8 procent månaden innan och den lägsta nivån sedan juli 2021. Analytikerna hade väntat sig en inflation på 3,3 procent.

Det är värt att observera att priserna inte har fallit utan bara att de ökat i en långsammare takt under de senaste tolv månaderna efter en intensiv upptrappning. De kraftiga och ihållande ökningarna i varukorgen och ett kärninflationen på 6,1 procent visar att problemet är långt ifrån löst.

Den spanska regeringen har berömt sig själva eftersom inflationen är bland de lägsta i EU. Men sanningen är också att Sánchezregeringens valbudskap krockar med invånarnas direkta uppfattning när de upplever ökade matpriser.