I februari inleder Repsol prospektering efter gas och olja utanför Mijaskusten på den spanska Solkusten. En halvt nedsänkbar plattform kommer att placeras åtta kilometer utanför stranden vid fyren Faro de Calaburras i Mijas Costa.

Om inte något byråkratiskt hinder uppkommer inleder Repsol prospektering efter gas och olja i februari nästa år. Prospekteringen godkändes av den spanska regeringen redan 2004.

En plattform kommer att placeras i havet utanför fyren Faro de Calaburras eller tolv kilometer sydväst om Fuengirola skriver dagstidningen La Opinión de Málaga. Projektet går därmed in i sin andra fas så kallad ”prospekteringsborrning”.

”Processen för Solkusten är längre fram kommen än den vid Kanarieöarna. Vi pratar om ett par månader med de risker detta utgör för miljön och turismen” säger Librada Moreno medlem vid en medborgarrättsrörelse mot prospektering på Costa del Sol.

Annons

Enligt en miljörapport kommer inte prospekteringen att störa det marina livet eller turismen i området. Därför kommer arbetet att göras från februari till april.

Medborgarrörelsen som är emot projektet har nyligen krävt att regeringen gör seismologiska studier eftersom Costa del Sol är en zon med jordskalv.

Provborrningar kommer att göras vid ett djup av 1.600 meter.