Fem personer har gripits i den spanska turistorten Marbella för bedrägeri. De gripna har erbjudit lyxbostäder till uthyrning för mycket konkurrenskraftiga priser på Internet. Hyresgästen har betalt 50 procent av beloppet som en reserv och den återstående delen fyra veckor före ankomsten. Något datum för när nycklarna till bostaden skulle levereras uppgavs aldrig.

Enligt spansk nationalpolis uppskattas bedrägeriet till en halv miljon euro där utlänningar har blivit blåsta på att hyra lyxbostäder och semestervillor som inte har funnits. Det skriver inrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Bedragarna skapade en webbportal med fastigheter utformad i högklassig design. Objekten erbjöds till mycket konkurrenskraftiga priser. Bedragarna krävde förskottsbetalning och pengarna gick till ett konto som ägdes av en före detta bankanställd, 79 år gammal och som misstänks ingå i ligan.

När hyresgästen kom till Marbella och skulle få besked om att hämta nyckeln svarade ingen på det telefonnummer eller den e-post som tidigare hade angetts.

Annons

Nationalpolisen inledde en undersökning den 16 juli efter att den första av hittills nio anmälningar hade kommit in. En av de drabbade hade betalat in 55.000 euro i förskott för bokning av två semestervillor.

Samtliga drabbade är utländska semesterfirare.