Ett hundratal strandrestauranger eller så kallade chiringuitos i provinsen Málaga har löst sina administrativa tillstånd och kommer att renoveras. För att uppfylla strandskyddet eller Ley de Costas så kommer flera strandrestauranger att renoveras och bli i trä. 25 procent av de nära 400 chiringuitos kommer att satsa 35 miljoner euro. Bara en del stöttas via hjälp från Junta de Andalucía.

Manuel Villafaina som är president vid strandföretagarnas förening, Asociación de Empresarios de Playas de Málaga, kommer renoveringsarbetena att påverka strandrestauranger i Estepona, Algarrobo, Málaga stad (La Malagueta och Guadalmar), Manilva, Marbella och någon i Rincón de la Victoria.

Under oktober inleds arbeten vid 55 strandrestauranger och i januari vid ytterligare 45. De första arbetena räknas vara klara i februari 2011.

Samtidigt är flera stränder i behov av bättre vård. Även vissa element som vakter, spa-anläggningar, och sportfält som volleyboll och boule samt förbättrad hygien är områden som ska uppmärksammas.