Räkna med något dyrare flygbiljett efter att Spaniens vänsterregering godkänner en höjning av flygplatsavgifterna med fyra procent från den 1 mars.

Det gäller den avgift som flygbolagen betalar till Aena för att använda flygplatsernas tjänster.

Nu bekräftar landets transportminister Óscar Puente att regeringen kommer att godkänna den höjning som Aena begärt från och med den 1 mars. Flygbolagen begärde en mindre höjning som slutligen blir 4,09 procent.

Flygbolagens avgifter har inte höjts på två år på grund av pandemin som slog hårt mot flygbranschen och orsakade stora förluster. Det fanns tvivel kring en höjning 2024 eftersom flygbolagen begärde en lägre höjning ”för att fortsätta konsolidera återhämtningen av flygtrafiken” enligt ett uttalande från flygbolagens organisation ALA (Asociación de Líneas Aéreas).

Det spanska lågprisflyget Vueling uppger att biljettpriset generellt har stigit 20 procent.

Annons

Regeringen har beslutat sig för att godkänna höjningen på 4,09 procent för 2024 från 1 mars efter att konkurrensverket CNMC (Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia) slutligen godkänt förslaget.

Trots prishöjningen är Spanien ett av de länder i Europa som har de lägsta flygplatsskatterna. Källor vid Aena säger att priserna är bland de mest konkurrenskraftiga i Europa.

Prishöjningen på 4,09 procent motsvarar 40 céntimos per passagerare och flygbiljett, uppger Aena.

Flygbranschen är inte helt överens med Aena.

Beslutet gynnar inte sektorns konkurrenskraft. Visserligen har flygtrafiken återhämtat sig efter pandemin. Men det finns fortsatt skuldtyngda flygbolag med en lönsamhet som fortsatt är mycket låg, enligt ALA.

Högre priser på flygbiljetten är att vänta då flygbolagen måste betala en högre kostnad för flygplatstjänster till Aena.

Ryanair säger att det genomsnittliga priset har stigit med 40 procent under det senaste året och det spanska lågprisflyget Vueling uppger 20 procent. Flygbolagen hade velat se frysta flygplatsavgifter för att kompensera för ökningen av energi- och bränslekostnader.