För juli månad överstiger hotellbeläggningen 86 procent och i vissa områden på Costa del Sol når den även över 90 procent.
Det är hotellföretagarnas förening ”Empresarios Hoteleros de la Costa del Sol (Aehcos)” som har släppt en rapport som visar bokningarna under sommaren och ger en prognos för hösten baserad på de bokningar som redan har gjorts.
Siffrorna för juli är helt klara och de landar på 86,29 % medan augusti i dagsläget ligger på 84 % redan bokat, september 78 % och oktober 68 %. Beläggningen i juli överstiger referensåret 2019 då var beläggningen 84,2 %.
Genomsnittet skjuter i höjden tack vare två städer som sticker ut med en beläggning som i praktiken betyder näst intill fullbelagt. Nerja har en beläggningsgrad på 94,46 % och Torremolinos 92,49 %. Destinationer som Marbella, Fuengirola, Málaga, Mijas, Benalmádena, Estepona, Manilva och Casares med flera, har samtliga en beläggning på över 80 %.
Inlandet
I inlandskommunerna sjunker efterfrågan rejält, Ronda har en uthyrningsgrad på 59 % och Antequera överstiger knappt 30 %: ”Vi har en bra månad, även om vi är oroliga över efterfrågan i inlandsområdena och framför allt fallet av internationell turism som vi uppskattade till 65 % men det har stagnerat till 55 % under sommarmånaderna”, kommenterar José Luque, president för Aehcos. Men det ser bättre ut i höst för inlandet: Inför höstens början observeras också en återhämtning av inlandsturismen. Således går ockupationen i Antequera successivt upp och går från 35 % i augusti till 50 % i september tills den når 65 % i oktober. Något liknande händer i Ronda, som går från 44 % beläggning i augusti till 73 % i september.
Problemområden
Ett problem är den minskade kapaciteten hos flygbolagen som har ackumulerats mellan januari och september i år med avseende på de viktigaste marknaderna. Om vi jämför det med 2019 visar Tyskland en nedgång på 26,1 %; Frankrike 15,9 %; Storbritannien på 13,6 % och Irland på 11,6 %: ”Dessa data visar att denna ökning med 2 % i beläggning i juli har kompenserats tack vare ökande efterfrågan från nationell turism”, tillägger Luque.
Längre fram
Även om det är för tidigt att gissa hur den nationella och internationella marknaden kommer att bete sig efter sommaren, anser Aehcos verkställande kommitté att ”vi måste vara försiktiga”. Eftersom, även om tillgången på flygstolar fram till december är positiv, kommer det att finnas frågetecken om utvecklingen av efterfrågan längre fram. Särskilt efter tillkännagivandet av de nya strejker som utlysts för ett av de största flygbolagen (Ryanair) som opererar med internationella marknader.