Det råder stor oro bland Spaniens etablerade partier inför valet till Europaparlamentet den 25 maj. Förtroendet för landets politiker är lågt och valdeltagandet i Spanien till Europaparlamentet kan få svårt att nå över 40 procent.
Spaniens största partier har gemensamma fiender vid valet till Europaparlamentet; soffväljare och nedlagda röster. Valet den 25 maj riskerar att bli historiskt lågt.
Efter att Spanien gick med i EG 1986 lockade valet till Europaparlamentet 1987, 68,5 procent av spanjorerna till valurnorna. Sedan dess har valdeltagandet minskat stadigt och var senast 2009, 44,9 procent.
Ett lågt valdeltagande gynnar de mindre partierna som har lättare att mobilisera sina väljare.
Socialdemokratiska PSOE befinner sig ännu i kris och har inte lyckats vända trenden med fallande opinionssiffror efter att de förlorade det allmänna valet. Tuffa sparkrav och reformer som Partido Popular lagt har minskat stödet för regeringspartiet.
I stället vinner de extrema partierna terräng eller partier längst ut på höger- och vänsterskalan. De drar till sig missnöjda väljare. Den ekonomiska och sociala krisen har varit en grogrund för nya krafter som förespråkar reformer av det politiska systemet.
Extremhögern och extremvänstern väntas nå framgångar vid valet till Europaparlamentet.
Förenade vänstern Izquierda Unida väntas ta röster från socialdemokratiska PSOE. Partier långt ut på vänsterkanten som Podemos, Partido X, Movimiento Red och Recortes Cero väntas dra missnöjda väljare. På högerkanten finns Vox.
Intressant att konstatera är att gamla kommunister, vänsterpartister och fascister står enade; samtliga motstår EU. Falange Española de las Jons anklagar precis som vänsterpartister Bryssel för att stjäla ifrån landet, både när det gäller arbete och framtid.
Partiet España en Marcha går ytterligare steg och vill upphäva den nuvarande spanska konstitutionen, stoppa invandringen och införa ett totalförbud mot abort, dödshjälp och samkönade äktenskap.
Totalt finns 39 partier representerade i Spanien inför valet till Europaparlamentet den 25 maj.