Nyhetsbyrån EFE uppmärksammar idag det svenska robotprojektet som hjälper äldre människor. Roboten som går under namnet ”La Sueca” är utvecklad av tekniker vid Örebro universitet.

EFE har besökt Adolfo Marcos Fernández, 84, i Estepona som bor tillsammans med en ”La Sueca”. Det handlar om ett pilotprojekt som går under namnet GiraffPlus och som förbinder personen med sjukvårdspersonal och släktingar.

Initiativet kommer från EU och i samarbete ned hälsovårdsmyndigheterna i Andalusien har det satsats tre miljoner euro för att testa hur robotar och andra enheter kan hjälpa äldre att leva ett tryggt och självständigt liv.

Adolfo i Estepona på den spanska Solkusten har barn men föredrar att leva ensam. Han säger till nyhetsbyrån EFE att han känner sig ”säkrare” sedan han fick roboten.

Annons

Ansvarig för projektet på Costa del Sol är doktor Carlos Gutiérrez som förklarar att det är ett pilotprogram som i nuläget prövas i fyra hem i provinsen Málaga men även i Italien, Portugal, Slovenien, Sverige och Storbritannien.

Om systemet med ”La Sueca” faller väl ut kommer det att börja saluföras i slutet av 2015. Roboten ”La Sueca” kommer att kosta 4.000 euro.

I slutet av det här året kommer GiraffPlus att finnas i 15 bostäder på olika håll i Europa. Sedan i höstas är det sex hem i Sverige, Italien och Spanien där en robot hjälper de äldre och utgör en länk till familj, vänner och hälso- och sjukvårdspersonal. Det EU-finansierade forskningsprojektet leds från Örebro universitet.

I Italien berättar mormor Lea, 94 år, att hon inte ville bo ensam längre, men ändå bo kvar hemma. Med tanke på att befolkningen blir allt äldre är det många personer som befinner sig i samma situation. Tanken är att GiraffPlus-systemet genom robotteknik kan bidra till en säker och billig lösning på detta problem.

EU-medel på runt 3 miljoner euro har investerats i GiraffPlus för att testa hur robotar och annan utrustning kan hjälpa äldre att leva säkrare och mer oberoende liv.

Systemet omfattar sensorer och en robot. Sensorerna kan känna av om personen lagar mat, sover eller tittar på teve och övervakar personens hälsotillstånd, till exempel blodtryck eller sockernivåer. De gör det möjligt för vårdare att övervaka personens välbefinnande på distans och kontrollera om någon har ramlat.

En robot rör sig runt i hemmet och gör det möjligt för familj, vänner och vårdare att besöka personen virtuellt.