Spanish Media Events som står bakom den svenska casetan vid de Internationella dagarna i Fuengirola i slutet på april, fick ett hårt bakslag när dotterbolaget FlyMe Sweden gick i konkurs Fly Me var en av de stora sponsorer och hade tagit på ansvaret att transportera ett 50-tal artister från Sverige.
-Kunde alla skänka en euro var till den svenska casetan, skulle det inte vara några problem, säger Tommy Marcus vid Spanish Media Events. Men det är just det som är det svåra. Att få folk att öppna plånboken, man vill gärna vara med på festen, men att ställa upp som sponsor är värre.
Nu gäller det att hitta en ny sponsor som ordnar transporterna, oavsett vilka de blir, lär de få bra pr-poäng på köpet. Med tanke på att festen drar omkring 700.000 besökare…
Till skillnad från exempelvis ”Expo 92” i Sevilla, där många av Sveriges största företag, svenska staten med flera fanns med som sponsorer så är de Internationella dagarna förvånansvärt tunt understödd.

40-tal utställare
Tack vare krögaren Tommy Marcus, med stöd från den skandinaviska föreningen AHN och en handfull lokala köpmän och några få svenska storföretag har detta gått i lås tidigare. Med 700.000 besökare måste evenemanget vara ett av Europas största reklamfönster för Sverige och svenskt näringsliv.
Internationella dagarna arrangeras av Fuengirola kommun och har ett 40-tal olika utställande länder och regioner. Varje land/region tilldelas en caseta (festlokal eller paviljong) på Fuengirolas feriaområde där man efter eget behag har möjligheten att presentera kultur, traditioner, näringsliv och historia.

Flest besökare
Detta är en fest som pågår under fyra dagar fram mot småtimmarna. Det är gratis, endast konsumtion av mat och dryck kostar. Den svenska casetan tillhör bland de mest besökta sedan Spanish Media Events tog över som huvudarrangör för tre år sedan. Till i år har Sverige fått utöka med ytterligare plats för att kunna ta emot alla besökare.
Varje år blir det fler och fler från den svenska artisteliten som kommer och i år blir det även ett gäng vikingar från Birka som Svenska Magasinet berättade om i februarinumret.

Snabb lösning
-Visst ser det tufft ut just nu, men skam den som ger sig. Hittar vi inte en snabb lösning för transporten av artisterna, kan vi komma att tappa framtida utrymme under ferian och de artister som har bokats från Sverige, säger Tommy Marcus avslutningsvis och tillägger att det fortfarande finns chans att hjälpa till att lyfta Sverige till nya höjder, men att tiden är knapp.
Vill du veta mer om den svenska casetan i Fuengirola, eller rent av ge en hjälpande hand? Läs mer på: www.spanishmediaevents.com/