Svenska Magasinet kan idag publicera nya uppgifter kring den i Sverige internationellt efterlyste marockanske medborgaren Saoud Rezgani som greps i provinsen Málaga den 25 juli. Vid inte mindre än tre tillfällen har mannen flytt när spansk polis försökt fånga honom. Av Ola Josefsson

Saoud Rezgani är huvudman i en liga som har smugglat hasch från Marocko till Europa. Under sju månaders tid arbetade drogroteln Delincuencia Organizada y Antidrogas (EDOAS) inom Guardia Civil i Granada och Málaga att kartlägga haschligans verksamhet på Iberiska halvön.

Vid ett tillslag mot en lägenhet i bostadsområdet Terrazas del Jardín Nazarí i Vélez de Benaudalla (bilden) mellan Motril och Granada i maj månad lyckades Saoud Rezgani att fly. I en lägenheten fann polisen stora mängder hasch från Marocko som var avsett för den spanska och europeiska marknaden.

Saoud Rezgani lyckades inte bara fly från polisen i Vélez. Han flydde även i samband med tillslag i Marbella och i Nerja. Till slut greps mannen i ett underjordiskt garage i Málaga den 25 juli efter att polisens särskilda insatsstyrka Unidad Especial de Intervención de la Benemérita kopplats in.

Annons

Guardia Civil har gjort husrannsakningar i Torrox, Málaga, Alhaurín El Grande och Marbella förutom vid tillslaget i Vélez de Benaudalla. Totalt har Guardia Civil kommit över 1.500 kilo hasch, tolv terrängbilar, 7.000 euro i kontanter och 60 mobiltelefoner. Majoriteten av beslagen gjordes i lägenheten i Vélez de Benaudalla. Nyheten kom som ett blixtnedslag i det annars lugna lilla samhället.

Ligan beskrivs som mycket professionell och organiserad. Drogerna har förvarats i lokaler som ska har varit märkta ”barndaghem”. Säkerheten har varit viktig och ligan har använt sig av läckor inom polisen som tipsat om kommande tillslag, uppger dagstidningen Diario SUR.

Totalt har femton personer gripits. Tolv personer i Marbella och tre personer i Vélez de Benaudalla. De gripna är spanjorer, britter, ryssar samt nordafrikaner som är anhöriga till Saoud Rezgani. Ett mycket besvärande faktum är att fyra av de gripna är poliser. Två av dem är verksamma vid polisens säkerhetsstyrkor, en vid Guardia Civil i Granada och en fjärde är en tidigare polisinspektör som greps redan för sex månader sedan, skriver dagstidningen Granada Hoy.

Svensk polis har inte blivit informerad om haschhärvan på Solkusten som har rullats upp den senaste tiden där Saoud Rezgani är huvudman. Det bekräftas av en källa vid Rikskriminalen i Stockholm som Svenska Magasinet har varit i kontakt med. Svensk polis har fått information om att den från Sverige internationellt efterlyste Saoud Rezgani greps den 25 juli. Därefter har spansk polis inte lämnat några fler uppgifter till svensk polis.

Svenska Magasinet skrev om gripande redan den 14 augusti. Därefter kontaktade vi både Guardia Civil och spansk nationalpolis via telefonsamtal och e-post för att få kommentarer om gripandet. Men där var locket på.

Svensk polis har misstänkt att Saoud Rezgani, som fritogs vid ett sjukhusbesök i Norrtälje 2004, var inblandad i nya narkotikaaffärer. Marockanen Rezgani dömdes 2003 i Sverige till sex års fängelse för grov narkotikasmuggling.

Saoud Rezgani greps den 25 juli. I samma skede greps sex andra personer. I oktober kunde polisen gripa ytterligare fyra personer i ligan, bland annat den som beskrivs som andreman i ligan efter Saoud Rezgani. De övriga har gripits vid andra tillfällen.

Bildtext: Här i Vélez de Benaudalla mellan Motril och Granada gömde sig den i Sverige internationellt efterlyste Saoud Rezgani. Han greps senare i ett parkeringsgarage i Málaga