Hälsoministeriet och ett hundratal kockar som är anslutna till föreningen Eurotoques, har för andra året i rad slagit sig samman för att bekämpa det växande problemet med barnfetma. Under gårdagen presenterades ett handlingsprogram med workshops och utbildningskurser om ”hälsosam mat” som kommer att utföras i samarbete med kockarna i 25 skolor runt om i Spanien.

Initiativet kommer att nå 1.500 barn mellan 9-12 år som kommer att lära sig mer om hälsosam kost och sunda vanor, och de kommer också att få lära sig att själva laga lite enklare och hälsosamma maträtter med hjälp av kockarna.

De didaktiska målen med utbildningen är att förbättra kunskaperna om Medelhavsdieten, få barnen att förstå beytdelsen av att äta en ordentlig och balanserad frukost, få dem att äta mer frukt och grönt samt stimulera fysisk aktivitet.

Enligt den senaste nationella hälsoenkäten är 18,48 % av de spanska barnen mellan 2-17 år överviktiga och 9,3 % kraftigt överviktiga. Det innebär med andra ord att nästan en tredjedel av landets barn har problem med övervikt.