Vid ett extrainsatt möte kom ett krav på munskydd i Spaniens sjukhus, vårdcentraler och apotek.

Men landets regioner är inte överens. Bara Murcia, Valenciaregionen och Katalonien inför obligatoriskt munskyddskrav på sjukhus, vårdcentraler, apotek och vårdinrättningar. 

Mötet hölls idag på grund av det stora antal influensafall som rapporterats den senaste tiden.

Hälsominister Mónica García, meddelade att hon kommer att föreslå att landets regioner återinför krav på ansiktsmasker i sjukhus, vårdcentraler och apotek. Förslaget lades fram vid ett extrainsatt möte med det internationella rådet för nationella sjukvårdssystem (CISNS). Mötet planerades för att diskutera samordning mot spridning av luftvägsvirus, som har nått toppnoteringar under de senaste dygnen.

Annons

Valenciaregionen, Murcia och Katalonien har infört munskyddskravet medan det i Aragonien bara gäller vårdpersonal.

Galicien, Kantabrien, Navarra, Asturien, La Rioja och Baskien blir det bara rekommendation. Madrid, Andalusien, Balearerna, Kanarieöarna, Extremadura och Castilla León rekommenderar endast användning av munskydd för de som har symtom på luftvägsinfektioner.

En annan åtgärd som föreslogs är rätt till sjukskrivning för de som har en “mild sjukdom” för att förhindra att sjukdomar sprider sig, enligt Europa Press. ”Detta är en åtgärd som redan vidtagits i många andra länder”, säger García.

Hon understryker att hon inte anser det nödvändigt att vända sig till läkare om man endast har milda symtom, men att det är viktigt att inte röra sig bland andra personer för att minska spridningen av virus. 

Varnar för sjukvårdskollaps 

Den sista veckorapporten från 2023 över influensa, covid-19 och andra luftvägsvirus visade 908,6 fall i primärvården per 100 000 invånare. Den föregående siffran var 806. 

Ministern kallar antalet influensafall som rapporterats under den senaste tiden “något att oroa sig för”. “Vi har en högre intensitet av influensa än under de senaste åren,” säger hon och förklarar att det inte är sjukdomen i sig som är det stora problemet, utan trycket det sätter på det redan hårt ansatta sjukvårdssystemet som hon menar står inför en kollaps. 

García påpekar att det effektivaste sättet att minska spridningen av influensa är bärande av ansiktsmasker, bra ventilation inomhus och samarbete mellan medborgarna. För närvarande finns inga planer på att införa kravet i skolor och andra utbildningscentrum. 

Tre regioner har hittills infört kravet. De är Valencia, Katalonien och Murcia. I Gibraltar infördes det redan i slutet av förra året.