Iberiska halvöns högsta bergskedja Sierra Nevada ligger i Andalusien. På bara några timmar från sol och bad på Costa del Sol når du välpreparerade pister.

När snötillgången är Sierra Nevada en av världens tio bästa platser när det gäller skidåkning. Det var betyget när det prestigefyllda brittiska resemagasinet ”Condé Nast Traveller” rankade världens tio bästa skidorter för några år sedan.

Skidåkning i Sydeuropa, närheten till Granada som kanske har landets bästa tapasbarer samt det moriska Alhambra som är ett av Spaniens mest besökta turistmål. Sierra Nevada är exotiskt på många sätt.

När det gäller boende rekommenderar den brittiska tidningen en vistelse på Parador de Granada inte långt från Alhambra som beskrivs som ”en fredlig reträtt i att fly från strömmen av turister”.

Nio andra skidorter finns med på tio-bästa-listan: Åre, Aspen och Taos i USA, Courchevel i Frankrike, Fernie och Whistler i Kanada, Himachal Pradesh i Indien, St Moritz och Verbier i Schweiz.

Sierra Nevada är i ett gott sällskap i skidvärlden.

+

Sol och de längre dagarna gör Sierra Nevada oslagbart som skidort i Europa. När det är kolsvart på Åreskutan är det fortsatt ljust några timmar till i Sierra Nevada. Du får valuta för pengarna.

Utsikten från Veleta mot Medelhavet.

Bara två timmars bilresa från Solkusten

Märkeskläder och snygg utrustning men kanske inte så bra skidåkare. Tyvärr är det ett faktum. Ibland. Den alpina kulturen är inte lika hög som Veleta, 3.396m. Och ta det lugnt i El río-pisten på eftermiddagen när alla ska hem. Trötta ben och några lite väl överförfriskade. Då händer det olyckor.

 

Liftpriser

Liftsystemet håller högre klass än Åres. Här finns kabinbana, äggliftar och snabba stolsliftar. De få släpliftar som finns är samtliga korta och odramatiska.

Priserna varierar beroende på säsong, men ligger lägre än svenska liftkortspriser.

Vuxna, dagskort från 37 till 45 euro beroende på låg- eller högsäsong.

Barn, pensionärer från 20 till 30 euro.

Fråga alltid efter rabatterade priser.

Skidutrustning

Finns mängder av uthyrningsställen. Det lönar sig att ta tid på sig och fråga sig fram. Kvaliteten på viss utrustning kan vara mindre god.

Längdskidåkning

I Sierra Nevada-fjällen kan du praktisera längdskidåkning. I Monachil finns ett spår på fyra kilometer. Men bästa längdskidåkningen hittar du i Puerto de la Ragua i Laroles som också ligger i Sierra Nevada. Här mäter spåret 17 km.

Svenska skidframgångar

Svenska alpina stjärnor har genom åren skrivit in den sydspanska skidbyn i historieböckerna.

I Sierra Nevadas pister avgjorde Tärnaby-sonen Ingemar Stenmark världscupen 1977 genom seger i storslalom före Klaus Heidegger och Franz Klammer bland annat. I alpina VM 1996 tog Pernilla Wiberg guld i både slalom och i kombinationen samtidigt som Patrik Järbyn blev silverman i super G.

Och i mars 1999 placerade sig Anna Ottosson som silvertjej i storslalom då världscupfinalerna avgjordes i den spanska södern.

Åk utför i Madrid

Madrid och skidorten Valdesquí

Vilka huvudstäder i Europa kan erbjuda skidåkning vintertid fram till klockan 17 i dagsljus bara några mil från dess pulserande centrum. Under normala år är snötillgången tillräcklig för skidåkning från december till februari.

På en timme når du Guadarramabergen norr om Spaniens kungliga huvudstad med alpin skidåkning från 2.179 meters höjd på toppen av Guarramillas.

Du kan kombinera charmen med staden med nöjet att glida på snön och njut av den vackra naturen i bergskedjan norr om Madrid.

Puerto Navacerrada och Valdesquí heter skidorterna officiellt. Till Valdesquí tar du bussen bekvämt klockan 07.30 från hörnet av calle Martín de los Heros och Paseo Moret i Madrids centrum. Klockan 17 återvänder bussen. Pris: 45,50 euro och då ingår liftkortet.

Bara 115 kilometer från Madrid ligger skidorten La Pinilla i Cerezo de Arriba i Segovia.