Den snart 24-årige marockanske medborgaren Abdelaziz El Kalai har häktats i Kristianstad. En europeisk arresteringsorder har varit utfärdad på mannen sedan 19 maj av spanska myndigheter för ett mord och rån begånget 18 november 2012 då affärsmannen och hotellägaren Jordi Comas mördades i sitt hus i Castell-Platja d’Aro nära Gerona i nordöstra Spanien.

Den 24-årige mannen ska enligt spanska myndigheter tillhöra en kriminell organisation. Vid rånet då den kände affärsmannen mördades ska tre personer deltagit. Hur många totalt som ligger bakom händelsen när Jordi Comas och hans hustru bakbands och rånades på värdefulla smycken och pengar är oklart.

67-årige Jordi Comas gjorde motstånd och kvävdes till döds. Hans död orsakade stor uppståndelse i Gerona då Jordi Comas var en mycket känd företagare.

Sex personer har tidigare gripits medan fyra ytterligare har sökts internationellt skriver den spanska dagstidningen El Periódico. Den 24-årige mannen greps i förra veckan i Kristianstad och häktades i fredags.

Annons

Mannen är också misstänkt för deltagande i kriminell organisation under 2012, något som inte utgör ett brott enligt svensk lag. I Spanien kan det ge upp till tre års fängelse enligt häktningsbeskedet som Svenska Magasinet har läst.

Eftersom risken är stor att den snart 24-årige mannen avviker och att han undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen valde tingsrätten i Kristianstad att häkta mannen.

Om det inte finns några hinder väntas mannen överlämnas till Spanien.