Tisdagen den 23 oktober klockan 19 håller Fernando Àlvarez Montalbán från Uppsala Universitet en föreläsning på Svenska skolan i Fuengirola kring det spanska uttrycket ”hacerse el sueco”.

”Hacerse el sueco” är ett mycket vanligt ordspråk som används i stora delar av den spansktalande världen och speciellt i Spanien. Ordagrant betyder det “att göra sig den svenske” eller “låtsas bli svensk”. Ordspråket används med betydelsen “att spela dum” eller “låtsas som om det regnar” och har en stark negativ laddning. Det används ofta när man vill betona att någon inte tar sitt ansvar eller inte bryr sig om att hjälpa till när det behövs.

Det finns ganska många olika teorier som försöker förklara varifrån ordspråket kommer och vad svenskar har att göra med det. I denna föreläsning analyseras myter och verkligheter av dessa argument och föreslås en bättre tolkning.

Fernando Álvarez är universitetsadjunkt på Fortbildningsavdelningen för skolans internationalisering vid Uppsala universitet och arbetar som fortbildare för språklärare i Sverige. Tidigare har Fernando varit ämnesansvarig i spanska på Södertörns högskola och innan dess har han undervisat i spanska på olika skolor i Sverige. Under ca 20 år har Fernando också arbetat på Utbildningsradions spansk redaktion som programledare och manusförfattare. Fernando är från Madrid och bor i Sverige sedan 1987.

Annons

Föreläsningen hålls på Svenska skolan i Fuengirola och allmänhetens inbjuds.