”Jag kommer att hålla mitt ord. Om Griñán och Chaves blir delgivna brott kommer jag att agera”. Det säger socialistpartiets ledare Pedro Sánchez efter beskedet på tisdagen att de två tidigare regionala presidenterna i Andalusien José Antonio Griñán och Manuel Chaves kallas till förhör i april.

Både Griñán och Chaves är misstänkta för inblandning i ERE-skandalen utöver tre tidigare representanter i den andalusiska socialistiska regionalregeringen som kallas till förhör i april.

Precis som vanligt deltog Manuel Chaves på onsdagen i kongressen. Både partiledaren Pedro Sánchez och Andalusiens president Susana Díaz har tidigare talat om en etisk kod. Om José Antonio Griñán och Manuel Chaves blir delgivna brott får de sparken från offentliga ämbeten.

Ännu har inte Griñán och Chaves blivit delgivna brott. I dagsläget är de misstänkta och har av den orsaken kallats till förhör.

Annons

ERE-skandalen (El expediente de regulación de empleo) är en följetong i spanska medier och omfattar runt 130 miljoner euro som betalats ut i fejkade avgångsvederlag. S-politiker och fackpampar pekas ut som huvudpersoner i härvan där offentliga medel har förskingrats.

Även fackföreningarna har utfärdat fakturor för tjänster som inte har tillhandahållits. Bland de som är indragna i härvan är fackombud från UGT och CCOO.