Landets hälsominister har meddelat att vissa grupper kommer att få offentligt finansierade synhjälpmedel. 

Spanien kommer snart att börja betala för glasögon och linser för utvalda grupper. Den nya satsningen meddelades av hälsoministern, Mónica García, under ett kongressmöte. Hon lovade att detta kommer att genomföras under den pågående mandatperioden och kommer att finansieras av socialtjänsten. 

García förklarade att det ska fungera på ett liknande sätt som tandvården, som även den ska vidgas enligt ministern. De exakta detaljerna måste fortfarande fastställas och kommer att kommuniceras av hälsodepartementet. 

Följer andra EU-länder

Målet är att integrera synhälsan bland de allmänna sjukvårdstjänster som finns inom socialtjänstens förmåner. Något som redan görs i andra EU-länder som Frankrike och Tyskland.

Annons

I Frankrike planerar man att förnya glasögon utan kostnad för den som behöver vartannat år för alla som är 16 år eller äldre. 

I Tyskland är glasögon och linser gratis för barn under 18 år och för vuxna med synnedsättningar som anses “allvarliga”. 

Enligt myndigheternas uppgifter använder 70 procent av invånarna i Spanien glasögon eller linser. Beroende på vilken modell den spanska regeringen använder kan upp till 30 miljoner människor komma att få hjälp med den nya finansieringen.

Nya rapporter visar också att en av tre spanska tonåringar är närsynta och att deras syn blir sämre för varje år.