Golfbanornas vattenhinder på den spanska solkusten har blivit en mycket användbar resurs för att släcka skogsbränder som varje sommar uppkommer på Costa del Sol.

Den 3:e juli klockan 16,23 fick larmcentralen 112 larm om att det brann i Monte de los Manantiales som ligger i Torremolinos på den spanska solkusten.
Branden bromsades upp runt 19 tiden och klockan 20,30 var branden under kontroll.

Helikoptrar hämtade vatten från vattenhindren på golfbanan Miguel Ángel Jiménez i La Colina för att sedan flyga vattnet till det brandhärjade området i Torremolinos.
Det här sättet att släcka bränder är ett sätt som inte ännu är så känt men relativt vanligt.

När en brand sker måste man agera snabbt. Många faktorer spelar in för att släcka branden, och vattenhindren på golfbanor har blivit en viktig faktor för att lyckas med arbetet att släcka skogsbränderna. Helikoptrar fyller sina vattensäckar med 1.000 liter vatten för att sedan sprida ut vattnet över de brandhärjade områdena.

Annons

Skogsbränder är ett av det största miljöproblem som Spanien har och effekterna av en skogsbrand kan bli förödande. På sommaren fördubblas antalet skogsbränder i Spanien.

År 2013 fram till den 26:e augusti hade 153.000 hektar skog förstörts av skogsbränder i Spanien, det är tre gånger så mycket jämfört med samma period år 2011.

Vattenhindren på golfbanorna är inte den enda platsen helikoptrar hämtar vatten ifrån. Kommunala poler är ett annat exempel.

Golfbanor har fått kritik för deras eventuellt negativa påverkan på miljön. Men faktum är att golfbanornas vattenhinder är en av de bästa resurserna för att släcka en av miljöns värsta fiende, skogsbränder.
Den spanska golffederationen säger att golfbanorna är en mycket användbar resurs i kampen för att släcka skogsbränder. Speciellt när bränderna sker nära byar och städer.

På så sätt kan man säga att golfbanorna bevarar skog och natur. Torremolinos på den spanska solkusten blev exempel på detta den 3:e juli 2014.