I morgon kommer Gibraltar att hålla en minnesstund över den massevakuering som inträffade för 75 år sedan. Evakuering av Gibraltars civilbefolkningen under andra världskriget var en händelse som dramatiskt förändrat livet för många bofasta.

”Detta är en dag att minnas” säger biträdande chefsminister Joseph Garcia till dagstidningen Gibraltar Chronicle.

I morgon fredag klockan 18 väntas 800 tidigare evakuerade delta vid en minnesceremoni på Grand Casemates Square. Det var en traumatisk upplevelse för 75 år sedan.
”Vi kan berätta för våra barn och barnbarn, men det är viktigt att vi också hedrar minnet av dem som inte längre är med oss och dem som fortfarande är med oss i dag” säger Joseph Garcia.

Den brittiska regeringen beslutade att massevakuera civilbefolkningen för att i stället öka försvarspersonalen. Det innebar att de flesta i Gibraltar inte hade något som de kunde kalla hem. Endast de med viktiga civila jobb fick stanna.

Annons

I början av juni 1940 evakuerades först cirka 13.500 till Casablanca i franska Marocko. Senare fortsatte deras resa till Jamaica, London, Skottland, Nordirland och Madeira. Av de evakuerade återvände den siste till Gibraltar 1951.

Bildtext: Ett minnesmonument över evakueringen finns vid Waterport Avenue, Gibraltar.