Spanien har beslutat sig för att satsa på alternativ till fossildrivna bilar och det finns mycket pengar att spara för den som vill byta ut sin fossilbil mot en elbil.

Regeringen har antagit en plan som heter ”Plan Moves (Programa de Incentivos de Movilidad Eficiente y Sostenible)”. Planen stöttas ekonomiskt av en EU-fond som syftar till att uppmuntra inköp av alternativa fordon, installera laddningsinfrastrukturer för elfordon, utveckling av incitament för genomförande av utlåningssystem för elektriska cyklar och genomförande av åtgärder som ingår i transportplaner till arbetsplatser. För El-bilar innebär det rent konkret att om den som äger en bil som är minst 10 år gammal och som har varit i den sökandes ägo i minst 12 månader får ett statligt stöd på 5.500 euro. Dessutom stöder tillverkare / bilhandlare med ytterligare minst 1,000 euro i prisreduktion. Så det minsta stödet för inköp av elbilen uppgår till 6.500 euro. Flera handlare ger högre avdrag, till exempel var Nissan Leaf nedsatt 5.500 euro i februari.

Kravet på bilen för att den skall vara berättigad till det statliga bidraget är att räckvidden skall vara minimum 72 kilometer och att den inte skall kosta mer än 40.000 euro. För handikappade samt barnrika familjer är gränsen höjd till 45.000 euro.

För företag gäller andra regler för bidrag, till exempel så så får en elektrisk personbil för kommersiellt bruk ett bidrag på 6.000 euro. För större kommersiella fordon och bussar ges det bidrag på mellan 8.000 och 15.000 euro.