Domaren Baltasar Garzon karriär är över. Det är de flesta kommentatorer och bedömare överens om efter att kändisdomaren Garzon fällts för illegal avlyssning och dömts till elva års yrkesförbud.

Krönikören José María Carrascal kommenterar Garzons avstängning med ”att hans egocentriska stil, hans brådska, hans passion gjorde honom själv till sin värsta fiende”. Han tog sig friheter som inte var tillåtna.

Baltasar Garzon har uppvisat en ”hänsynslös och arrogant still i sin verksamhet som domare”. ”Att Baltasar Garzon stängs av är goda nyheter för den juridiska säkerheten i Spanien”, skriver ytterligare en annan krönikör.

Garzon befanns skyldig till att olagligt ha spelat in konversationer mellan misstänkta i ett korruptionsfall och deras advokater. Domen betyder slutet för Garzon vid Consejo General del Poder Judicial (CGPJ). Garzon meddelar att han tänker överklaga domen. ”Domstolen har även kränkt mina rättigheter”, säger Garzon.

Annons

Samtidigt gav domarens dotter Maria ett känsloladdat uttalande till försvar för sin far.
”Till alla er som i dag skålar över hans avstängning i champagne, till alla er som i åratal har förolämpat och ljugit: jag lovar att vi kommer aldrig att böja på våra nackar. Ni har träffat oss, men vi är inte sänkta och i stället för att få oss att förlora tilltron till samhället så har ni gett oss mer styrka att kämpa för en värld där rättvisan är sann”, skrev Maria Garzon, enligt AFP.

Garzon befanns skyldig till att olagligt ha spelat in konversationer mellan misstänkta i ett korruptionsfall och deras advokater år 2009. Inspelningarna, som överlämnades till polis och åklagare, kränkte både klientsekretessen och de misstänktas grundläggande rättigheter till att bygga upp ett effektivt försvar, finner enligt domstolen enligt tidningen El Mundo.

Rätten avfärdade Garzons försvar om brottsmisstankar mot advokaterna och fastslog att ingen tolkning av lagen gav honom anledning att tänka ”att det är möjligt att begränsa rätten till ett försvar, med de förödande effekter det får för kärnan av vårt straffrättsliga system”.

400 personer demonstrerade till försvar för Garzon i Madrid och 300 personer i Palma de Mallorca för att uttrycka sin ”indignation” och ”skam” mot beslutet.