Fyra svenska medborgare har dömts för mord, medhjälp och skyddande av brottsling i samband med tortyrmordet i Mijas 17 augusti 2018. En svensk gängledare i 30-årsåldern sköts till döds med sju skott efter att ha blivit svårt misshandlad.

Ytterligare en svensk man i 30-årsåldern misshandlades svårt men lyckades slita sig loss. Han överlevde och vårdas på sjukhuset Hospital Clínico Universitario i Málaga för allvarliga skador. Den personen har varit skyddat vittne i samband med rättegången som avslutades i Málaga i fredags.

Totalt greps åtta svenskar för mord, mordförsök, olaga frihetsberövande och medhjälp. Sex av dem greps i Spanien och två i Sverige efter att Spanien hade utfärdat en europeisk arresteringsorder.

Fyra av de åtta har blivit dömda. En av dessa döms för mord medan de övriga agerat medhjälpare och skyddat brottsling. De dömda får mellan 2 till 13 års fängelse.

Det var den 17 augusti som en 30-årig svensk medborgare torterades till döds i en bostad i Cortijo Chico nära en camping bakom området Puebla Tranquila mellan Fuengirola och Mijas. Ytterligare en svensk medborgare i samma ålder torterades svårt och fick knivsår och brännskador.

Tre svenska medborgare, 20, 24 och 27 år, greps nio timmar senare när de försökte lämna Spanien för att ta färjan från Algeciras till Marocko. Tidigare hade de avbokat en flygresa hem till Sverige.

Som Svenska Magasinet tidigare berättat greps en fjärde, 25 år, i Stockholm efter en spansk efterlysning. Den personen dömdes så sent som 2017 till fängelse i Sverige för en gängskjutning. Han friades från ett åtal om grov ekonomisk brottslighet. Han har tidigare dömts till fängelse sex gånger.

Totalt greps åtta svenskar efter att Guardia Civil och svensk polis samarbetat. De inblandade i uppgörelsen om en affär med narkotika som hade gått fel är kända av polisen sedan tidigare.

Enligt Diario SUR har de fyra dömda erkänt anklagelserna.