Andalusien har fyra färre blå flagg i år jämfört med ifjol. Utmärkelsen med blå flagg finns i 79 fall, 66 stränder och 13 hamnar vilket är 13,7 procent av samtliga i Spanien.

Efter vinterns oväder kämpar fortfarande provinser som Huelva, Cádiz och Málaga med att återställa stränder inför turistsäsongen. Kustmyndigheten Demarcación de Costas i Málaga har mellan åren 2008-2010 satsat 5,6 miljoner euro på att återställa stränder. Det ligger stora kostnader i att transportera sand till stränderna.

Provinsen Málaga har 231 stränder som har fått utmärkelsen blå flagg, vilket står för bästa kvaliteten. Det är två färre än året innan.

Fuengirola kommun kan ståta med sju stränder som får bästa betyg. Gaviotas, Torreblanca, Carvajal, Sta. Amalia, El Castillo, Fuengirola och San Francisco har fått blå flagg. Marbella har fyra; Cabopino, Venus-Bajadilla, Casablanca och Guadalmina-San Pedro. Nerja har fyra; Torrecilla, Burriana, Maro och Playazo. Granadakusten har en blå flagg, Torrenueva i Motril.

Annons

När det gäller fritidshamnar har Málaga fyra som uppfyller kraven och som därmed får blå flagg; La Caleta de Vélez i Vélez-Málaga; Marina La Bajadilla i Marbella; fritidshamnen i Estepona och La Duquesa i Manilva. Granada har en fritidshamn, Punta de la Mona-Marina del Este i Almuñecar.