Glädjens tid är här. Den efterlängtade vinskörden. Och det ser ut att bli en större skörd i år jämfört med fjolåret. De första rapporterna talar om en ökning med 14 procent till 43 miljoner hektoliter vin. Hälften av den spanska vinproduktionen står regionen Castilla-La Mancha för. Av Ola Josefsson

Nu i veckan inleddes vinskörden i Castilla-La Mancha. Ett imponerande stort vindistrikt med ursprungsmärkning som står för över 50 procent av landets totala vinproduktion eller 25,5 miljoner hektoliter vin.

Det är mycket som ska stämma för att skörden ska bli både stor och hålla hög kvalitet. Nederbörd, uteblivna frostnätter vid blomning och sol i rätt tid. Och så har det varit i år.

Det som oroar odlarna i ögonblicket är de häftiga hageloväder som har plågat vissa delar av Spanien under veckan. Bland annat har vindistrikten Yecla och Jumilla i regionen Murcia fått hagel. Vi inväntar rapporter därifrån.

Rent generellt på världsplanet finns det en överproduktion av vin och lagren har vuxit under covid-19-pandemin. Färre restaurangbesök har bidragit till nedgången.

Vinkonsumtionen väntas att minska de kommande åren. Den senaste siffran visade att konsumtionen låg på 244 miljoner hektoliter vin enligt den internationella vinorganisationen OIT (Organización Internacional del Vino).

I Spanien har därför vinsektorn begärt att få ta del av det stödprogram till näringslivet som regeringen har sjösatt med anledning av pandemin.

Ett annat orosmoment kopplat till covid-19 är de säkerhetsåtgärder som personlig hygien, användning av masker och fysiskt avstånd som gäller vid vinskörden. Vinnäringen betonar att det inte får bli några förseningar vilket kan orsaka stora förluster.

På vinfälten arbetar i nuläget många säsongsarbetare, en insats som måste fungera så att skörden kommer in i tid.

Även i provinsen Málaga har vinskörden inletts även om den tar ordentligt fart i slutet på augusti. Runt Ronda ligger hälften av provinsens vinodlingar och här inleds skörden av blå druvor i slutet på månaden.

Det betyder att vinskörden inleds tidigare jämfört med ifjol.

Ifjol låg skörden i Ronda på 1,3 miljoner kilo druvor. Majoriteten var blå druvor även om skörden av gröna druvor ökar för varje år. I år väntas skörden hamna på liknande siffror.

Totalt i provinsen Málaga väntas årets skörd inbringa fyra miljoner kilo druvor.

Vintips
Chinchilla Roble 2019 på Tempranillo 90% och Tintilla de Rota 10% från Bodega Doña Felisa i Ronda. Trevliga aromer av plommon och körsbär. Fruktigt, kryddigt och balanserade tanniner. Ungdomligt med bra avslut. Bra syra, fin frukt. 9,20 euro (Carrefour)

Casar de Burbia 2016 från Casar de Burbia i mitt favoritvindistriktet El Bierzo. Till grund ligger Spaniens bästa blå druva Mencia. Elegant vin, fullständig harmoni, mycket glädje i gomseglet. Ett fantastiskt vin som dessutom fått 93 poäng i vinguiden Guía Peñín. Pris: 11,50 euro (Carrefour).

Fler vintips
Twitter under hashtag #spanskaviner