Fredagsvinet: Restaurang- och turistmässa i Málaga

av | feb 4, 2022 | Mat & vin, Nyheter

Att som privatperson kunna besöka en restaurangmässa för yrkesfolk har sina fördelar. Nästa vecka är det dags för Innovación en Hostelería H&T då Málaga blir huvudstad för restaurang och innovation inom turism. Den arrangeras i utställningshallarna FyCMA (Palacio de Ferias y Congresos de Málaga) mellan måndag och onsdag med 250 utställare på plats. Omkring 8.000 besökare förväntas under de tre dagarna.

Förutom från Spanien medverkar utställare från Portugal, Italien, Storbritannien, Frankrike och Nederländerna.

Spanska Michelinkockar är på plats för att visa landets innovation inom matlagning. Flera spännande vinprovningar arrangeras med 16 oenologer och vinmakare. Det blir föreläsningar och diskussionsforum med ett sextiotal experter på plats som pratar turism, hållbarhet, mat och vin.

Salón H&T som mässan kallas kort och gott betyder trevliga dagar för dig som gillar mat och vin med matlagningsworkshops eller ”show cooking”.

Några av de som kommer till Málaga är Paco Roncero mottagare av Premio Nacional de Gastronomía och vars restaurang Paco Roncero Restaurante (Madrid) har två Michelinstjärnor. I samband med vinprovningarna medverkar Ferran Centelles, tidigare sommelier vid El Bulli.

Även författaren och journalisten José Peñín som medverkar till vinguiden Guía Peñín är med vid mässan.

Läs mer om Salón H&T

Läs reportage om fjolårets mässa HÄR

Verema tillbaka
Under våren 2022 är dessutom Experiencia Verema tillbaka i Málaga. Den 25 april är det dags för nästa vinmässa i Gran Hotel Miramar GL på Paseo Paseo Reding 22, 24. Mässan är öppen mellan klockan 12 till 21 med vinprovningar mellan klockan 12 till 15 och 17 till 21.

Experiencia Verema arrangeras även i Palma de Mallorca (21 mars), Valencia (24-25 mars) och Madrid (6 juni). Läs mer HÄR

Vintips
Vinerna från Madriddistriktet är prisvärda. Neri Cepas Viejas 2020 från Bodega del Nero i Chinchón på Tinto Fino (Tempranillo) från 100-åriga vinstockar. Härliga varma kryddor, torkade örter, smakrikt. 88 p fyra stjärnor i Guía Peñín. 5,80 euro.

Ovidio García Esencia 2017 Crianza från Bodegas Ovidio Garcia i Cigales nära Valladolid. På Tempranillo från vinstockar 60 till 80 år gamla. Uppfyller alla kriterier på ett bra vin: behagligt, balanserad, smakrik, mogen, fruktig. 89 p och fyra stjärnor i Guía Peñín. 9 euro.

Overo Crianza 2018 från familjebodegan Bodegas González Palacios i Lebrija (Sevilla) som grundades 1960. På 70% Tempranillo, 30% Sirah. 12 mån på franska/amerikanska fat. Kalkrik albarizas och mikroklimatet mellan Guadalquivir och Atlanten ger behagliga tanniner, aromer av kaffe/choklad och bra avslut. 11,90 euro.

Fler vintips regelbundet på hashtag #spanskaviner

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

Costa del golf