Vi är privilegierade med bra och spännande vinmässor. I veckan arrangerades SUR Wines & Gourmet för andra gången. Och den 9 november är det Verema som håller vinmässa på hotell Ilunion Hotels i Málaga med viner från D.O. Ribera del Guadiana.

I måndags och tisdags hölls SUR Wines & Gourmet för andra gången och det har redan blivit ett skyltfönster för vinvärlden att visa upp sig på Costa del Sol. Upp emot 400 viner fanns med på mässan. Även viner från Sydafrika, Kalifornien och Italien.

Det är en vinmässa som riktar sig till riktar sig till professionella inom restaurangnäringen men som även privatpersoner kan besöka. Vinmässan arrangerades av Diario SUR med stöd från provinsstyrelsen, Sabor a Málaga och Torremolinos kommun. Över 2.000 besökare kom under två dagar för att ta del av provningar och tester av 500 olika produkter.

Leonor García Agua, ansvarig för satsningen med Sabor a Málaga vid provinsstyrelsen var mycket nöjd med dagarna i kongresspalatset i Torremolinos som har utmärkta lokaler för detta ändamål. Besökarna har uppskattat utbudet och att knyta nya kontakter.

Annons

Att vinmässor ofta läggs på måndagar beror på att många restaurangägare och anställda är lediga just på måndagar.

Svenska Magasinets Ola Josefsson och William Pettersson på plats

Svenska Magasinet besökte vinmässan tisdag eftermiddag. Det var tester av både vin, olivolja och skinka som föll testpatrullen på läppen.

Och med tanke på att det är fredag då vi gärna doppar en brödbit i en utmärkt olivolja och inmundigar torkad skinka så kommer det tips på det också.

Veckans tips

 

 

Vermut El Vermut Premium Cortijo de la Fuente

En härlig prisbelönt Vermouth på druvan Pedro Ximénez. Sedan tillsätts malört, timjan och citronverbena. Slutligen lagras den på amerikanska ekfat i minst två år. Cirkapris: 9,05 euro.

Camaleón Tinto 2019

Málagaprovinsens egen blå druva heter romé. Utmed de branta sluttningarna nära Moclinejo öster om Málaga får druvorna skördas före hand och med hjälp av åsnor. Producenten Viñedos Verticales gör detta vin på den lokala druvan romé som påminner lite om garnacha och pinot noir. Mjuka toner av röd frukt, viss krydda och mineral. 3.008 flaskor. 22 euro.

El Arquitecto

Runt Ronda norr om Marbella görs fantastiska viner. En av de bästa producenterna är Bodegas Lara. Cabernet sauvignon, Tempranillo och Syrah ligger till grund för El Arquitecto. Intensiv körsbärsfärg, torkade örter, krämig ek, mörk frukt, kraftfull, kryddig och mogna tanniner. 91 poäng i Guìa Peñìn. Cirkapris: 19 euro.

Libranza 28 Reserva Especial 2009

Det finns viner och så finns det VINER. En riktigt höjdare är Libranza 28 Reserva Especial 2009 från Bodegas y Viñedos Mataredonda i Toro. På Tinta de Toro från 160 år gamla vinstockar. I Torodistriktet pratar de gärna om Tinta de Toro som Tempranillodruvans original. Här är det mogen frukt, karamelltoner, kryddiga buketter med lång eftersmak, rund och elegant. Cirkapris: 55 euro.

Olivalius

Den här gången gör vi ett undantag för att även rekommendera en fantastisk högkvalitativ gourmetolivolja från Bailén i Jaénprovinsen. Aceite de Oliva Virgen Extra på olivsorten Picual. Cirkapris: 11,50 euro (500 ml). Gårt att beställa via webbplatsen: www.olivalius.es

Jamón de Bellota 100% Ibérico ORO “Pata Negra”

 

Från producenten Beher i Salamanca. Och det kan inte bli så mycket bättre. Fredagsmyset får högsta poäng. Cirkapris: 440 euro (7,5 kg).

Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner

 

 

MISSA INTE! Vi har ett fåtal platser kvar till lördagens ”vinopera”-provning klockan 18. 39 euro per person. Anmälan till: info@svenskamagasinet.nu. I Svenska Magasinets lokaler på calle Quemada 10 i Fuengirola med Cassie från Vinoteca Barolo i Calahonda, Mijas Costa.

Cassie har en gedigen erfarenhet inom vin och kan stoltsera med en WSET nivå 3 med en utmärkt känsla för doft och smak.

Vi provar totalt fem viner. Det blir en Cava som välkomstdrink och sedan följer två vita och två röda viner.

Den svenska operasångaren, konsertsångaren och sångpedagogen Fredrik de Jounge underhåller.

Viner från D.O. Ribera del Guadiana

D.O. Ribera del Guadiana el Tour Ribera 2022 arrangeras i Andalusien. Jag kan tänka mig att viner från regionen Extremadura är ett ganska outforskat vinområde för de flesta av oss.

Nu har du chansen att prova viner med ursprungsmärkning D.O. Ribera del Guadiana.

7 november i Huelva på Hotel NH Luz de Huelva

8 november i Cádiz på Parador de Cádiz

9 november i Málaga på Ilunion Hotels

10 november i Sevilla på Melia Lebreros

Öppettider: 12 till 15 och 17 till 21.

Du anmäler dig genom att klicka HÄR.