Det utlysta nationella nödläget i Spanien blev ett hårt slag mot den lokala vinnäringen. Restauranger och tapasbarer är normalt deras främsta kunder. När de har varit stängda har omsättningen för många producenter legat på noll de senaste månaderna. Av Ola Josefsson

José María Losantos är sedan 2016 direktör för Consejo Regulador och DO Málaga y Sierras de Málaga som är ursprungsmärkningen för den lokala vinnäringen i provinsen. Losantos är också ägare till Bodegas Doña Felisa i Ronda.

I en intervju för Diario SUR säger José María Losantos att det bara är ett fåtal producenter som har haft mellan 10 till 15 procent av den normala produktionen bland annat på export. I övrigt har försäljningen helt stannat upp.

Vinnäringen i provinsen saknar en tydlig färdplan. Utan besökare och turister finns det inga köpare. Upp till 90 procent av de viner som produceras konsumeras av turister och besökare, i huvudsak utländska turister.

Under våren och försommaren pågår normalt stora högtider som Semana Santa, feriafestligheter, El Rocío och blommande patios som visas upp i Córdoba och romerías som lockar besökare och turister. Det är vid sådana tillfällen som försäljningen av lokala viner skjuter i höjden. Men i år har varje festival och högtid varit inställd.

En majoritet av provinsens vinproducenter är små familjeägda. Totalt finns det 46 vingårdar med ursprungsmärkning Málaga. Hälften av dessa ligger i Ronda-området och cirka 20 av dessa är mindre producenter. Lagringskapaciteten är liten och det uppstår problem om försäljningen ligger nere under fyra månader.

Från juli till oktober väntar nästa skörd, har marknaden inte kommit igång då har vi ett problem, säger José María Losantos.

Provinsens vinmakare har de senaste 25 åren tagit stora steg framåt och nått framgångar även på den stora världsscenen. De klassiska Málagavinerna har fått en pånyttfödelse samtidigt som röda och vita viner har vunnit marknadsandelar och blivit uppmärksammade.

– Trots att marknaden stått still sedan 15 mars har inte kvalitén försämrats. Vi står kvar på samma punkt kvalitetsmässigt. Allt som krävs är att vi återgår till det normala livet, hoppas José María Losantos.

Här är några vintips inför helgen:

Mara Martin Godello 2018 från Bodegas Martín Códax och vindistriktet DO Monterrei i Verín i nordvästra Spanien nära gränsen till Portugal. Vinet är gjort på druvan Godello, kanske Spaniens bästa vitvinsdruva. Komplexa viner, fyllig karaktär, aromatiskt, fruktigt. 7,50 euro i matbutiken El Jamón.

Finca los Frutales 2017 från Bodega Joaquín Fernández som bara producerar ekologiska viner. Det här vinet är framställt på Merlot och Syrah som vuxit på vingården med samma namn, 700m över havet, utanför Ronda. Lagrat 15 mån på franska/amerikanska fat. Fasta tanniner, pepprig med mineraltoner, fylligt med öppen, generös struktur. Pris: 11,95 euro.

Barbazul 2017 från Huerta de Albalá i Arcos de La Frontera i provinsen Cádiz på Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon och den lokala druvan Tintilla de Rota. Kryddig, välsmakande, mogen med toner av vilda örter. Bra syra och fin frukt. 7,95 euro.

Rectoral de Amandi 2018 från Bodegas Gallegas i Ribeira Sacra på min favoritdruva Mencia. Kanske Spaniens bästa blå druva. Härlig friskhet, hög syra, elegant strävhet. Liknar Cabernet Franc. Prisbelönt, bra betyg i Guia Peñín. Pris: 5,25 euro. Mycket vin för de pengarna!

Dessa viner går att hitta på Carrefour.

Fler vintips hittar du på Twitter under hashtag #spanskaviner