Den spanska socialistiska regeringen har framfört klagomål till den kungliga historieakademin, Real Academia de la Historia, att se över de senaste biografierna om Francisco Franco och Manuel Azaña på grund av ”att de inte överensstämmer med verkligheten”.

Det är den spanska kulturministern, Angeles González Sinde, och undervisningsdepartementet som har svarat bra på den kontrovers som har orsakats av biografin över Franco liv, skriven av Luis Suárez. I den framkommer det att Franco var auktoritär men inte totalitär.

Samtidigt har Carlos Seco skrivet en biografi över Manuel Azaña som var den andra spanska republikens siste president. Här framkommer det att den socialistiska regeringens representant Juan Negrín ”nästan var diktatorisk”.

Den första utgivningen av det spanska uppslagsverket, El Diccionario Biográfico Español, finns nu till försäljning och består av 25 volymer med 43.000 biografier över personer under Spaniens historia. Den är framställd av 5.000 experter i Spanien, Latinamerika och världen. Projektet har kostat 5,6 miljoner euro.