Finansdepartementet går nu ut och varnar landets banker att de inte kan förlänga tidsfristen för kunder att lämna en digitaliserad kopia av ID-handlingar. Tidsfristen går ut idag torsdag och det finns ingen möjlighet till förlängning. Förordningen har kommit för att bekämpa penningtvätt.

Bankkonton där innehavaren inte har lämnat en kopia av sin ID-handling kommer att blockeras säger Finansdepartementet i ett uttalande. Samtidigt påminner man om att finansinstituten har haft fem år på sig att anpassa sig till lagen mot penningtvätt som kom 2010.

Uttalandet från Finansdepartementet kom efter att storbanken BBVA på onsdagen kom med beskedet att de förlänger tidsfristen till den 11 maj och att blockeringen av bankkonton sedan sker gradvis.

BBVA meddelade att tio procent av kunderna ännu inte hade lämnat en giltig ID-handling.

Annons

Från den 30 april 2010 har bankerna haft fem år på sig att uppfylla lagen med att identifiera sina kunder. Lagen som antogs den 28 april 2010 ska förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism.

Banker som blockerar konton för sina kunder och som har misskött sig genom att inte ha informerat kunderna att inkomma med ID-handlingar kan bli bötfällda med upp till 150.000 euro. Långa bankköer då tidsfristen för legitimering av konto löper ut