Ännu efter snart tre veckor har totalt tio familjer, däribland sex svenska, inte fått tillgång till sina bostäder i bostadsområdet Monte Viñas i Manilva. ”Vi får inte gå in i våra hus eftersom det är risk för ytterligare ras när det gäller terrasserna och trapporna dit upp”, säger en av de drabbade, Roger Johansson till Svenska Magasinet idag.

Det var under det första veckoslutet i mars som ett antal svenska familjer fick evakueras från sina hem då intensiva regnoväder orsakade jordskred.

Två svenska familjer bor för närvarande på hotell, ett uppehälle som betalas av Manilva kommun. Roger Johansson har lånat ett hus i Nerja.
– Det finns ingen spricka i något av husen, det är terrasserna som är problemet. Det ligger rasmassor och polisen har spärrat av ingången till bostäderna.

Totalt är sex svenska familjer drabbade i skrivande stund, därutöver två brittiska, en tysk och en spansk familj.
– Nu väntar en geologisk undersökning. Helt klart är att husen står på fast mark. Däremot är terrasserna byggda på ditskyfflad jord. Kommer det mer regn kan det bli ytterligare ras.

Annons

Av totalt 100 bostäder är ett tiotal drabbade. Enligt Roger Johansson är det tveksamt om de drabbade kommer att få någon ekonomisk kompensation.

– Enligt Victor Lopéz som för vår talan får vi ingen ersättning från försäkringsbolaget. Däremot finns det en katastroffond som vi har möjlighet att få bidrag ifrån. Vi har haft möten med borgmästaren men vi har ännu inte mottagit något besked, säger Roger Johansson som berömmer borgmästaren Antonia Muñoz.
– Vi har fått en bra uppbackning hittills av kommunen och borgmästaren. Se tv-inslag här