En komplett utbyggnad av reningsverk på Costa del Sol har varit ett oavslutat projekt under fyra decennier. Och frågan är om kusten kommer att ha en fullt utbyggd reningsprocess till 1 januari 2016 som är det datum EU har satt. Då skall samtliga medlemsländer ha en full utbyggd reningsprocess till 100 procent skriver Diario SUR.

I nuläget förs förhandlingar mellan Miljödepartementet (Ministerio de Medio Ambiente) och regionalregeringen Junta de Andalucia när reningsverket Guadalmansa (Estepona) kan slutföras och när bygget av ett reningsverk i Nerja kan gå igång.

Nerja är den enda kommunen på Solkusten som släpper ut avloppsvatten i havet utan filter eller rening. Reningsverket i Nerja är budgeterat till 23,2 miljoner euro och kommer ta två år att bygga. Reningsverket ska kunna rena 25.000 kubikmeter avloppsvatten om dagen.

Samtidigt saknas det pengar för att slutföra utbyggnaden av reningsverket i Estepona som inleddes 2009. Det reningsverket ska ta hand om avloppsvatten från flera bostadsområden i Marbella, Benahavis och Istan.