Det har fram till nu varit svårt för synskadade att hitta en strand anpassad för deras behov.

Men för första gången har Las Gaviotas-stranden i Fuengirola som är anpassad för handikappade och rörelsehindrade även en zon för synskadade.

Sedan i juni har stranden ett ljudsystem installerat som underlättar för blinda och synskadade, skriver Fuengirola kommun i ett pressmeddelande. 

Det handlar om utplacerade ljudfyrar i vattnet som sänder ut toner som orienterar personen. Utrustad med en ljudenhet på armen får besökaren uppgifter om var denne befinner sig. Ett 75 meter långt rep kan den synskadade personen dessutom hålla sig i medan denne är i vattnet.

Annons

Hittills i år har 2.600 personer besökt de zoner längs Fuengirolas strand som är anpassad för dem som är rörelsehindrade på något vis, säger borgmästaren Ana Mula som häromdagen besökte den handikappanpassade stranden tillsammans med kommunalrådet José Sánchez.

– Vi har under många år arbetat för att stranden ska bli tillgänglig även för handikappade och personer med nedsatt rörlighet. Vi var först i Andalusien med detta år 2000.

Sedan juni kan även blinda och synskadade personer njuta av en skön dag på stranden med dopp i havet. Tack vare det nya ljudsystemet och badvakter som finns på plats för att hjälpa till.

Fuengirola har handikappanpassade stränder vid stränderna Castillo, Fuengirola, Los Boliches-Gaviotas och Carvajal.

Platsbokning vid en handikappanpassad strand görs på telefon 621 193 507.