Förra veckan hölls de senaste diskussionerna med EU under ett möte i Bryssel.

Denna vecka möttes representanter från den brittiska regeringen och Gibraltars. 

Storbritanniens utrikesminister David Cameron återupprepade tidigare i veckan sitt åtagande att nå en överenskommelse med EU gällande Gibraltar. Det skedde i samband med ett möte mellan Cameron och Gibraltars chefsminister Fabian Picardo. 

Trots de komplicerade förhandlingarna är Cameron “övertygad att ett fördrag som är gynnsamt för alla i regionen kommer att uppnås”, enligt ett uttalande från den brittiska regeringen. 

Annons

Detta var första gången som Cameron träffade Picardo sedan han tillträdde som utrikesminister förra året. Mötet var en uppföljning av de senaste diskussionerna mellan EU och Storbritannien som hölls förra veckan i Bryssel. 

“Genom hela förhandlingen har Storbritannien, tillsammans med Gibraltar, presenterat förslag för att säkerställa regionens välstånd och upprätthålla balansen i det politiska ramverk som förhandlades fram med Spanien i december 2020”, säger det brittiska utrikesdepartementet. De upprepade också sitt “orubbliga stöd för Gibraltar”. 

“Den senaste utvecklingen i förhandlingar mellan britterna och EU diskuterades under mötet och även vad som är planen ifall ingen överenskommelse kan nås”, kommenterade styret i Gibraltar.

Öven Gibraltars vice chefsminister Dr. Joseph Garcia och Storbritanniens europaminister Leo Docherty medverkade vid mötet. 

Efter mötet sa Picardo att han välkomnade det starka stödet för Gibraltar som han kände från Cameron och Docherty. “De är båda goda vänner till Gibraltar och vårt möte demonstrerade den goda relationen mellan oss och UK samt våra goda personliga relationer”, kommenterade han. 

För Spaniens del förklarade utrikesminister Jose Manuel Albares att “Spanien har presenterat ett globalt, balanserat och generöst förslag om att skapa ett område för delat välstånd mellan Gibraltar och Campo de Gibraltar”. Just nu väntar Spanien på ett svar från britterna, hävdar han. 

Campo de Gibraltar är ett grevskap i Cadizprovinsen som gränsar till det brittiska territoriet. 

Albares fortsatte med att säga att Spaniens mål är att nå “en överenskommelse som säkerställer fri rörlighet för människor och varor, utan fysiska barriärer, och som innebär att vi får fortsatt tillgång till att använda flygplatsen”.