Vid 218 av 306 skolmatsalar i Málagaprovinsen serveras catering medan 88 har återgått till traditionell mat. Många föräldrar klagar på den mat som serveras vid Solkustens skolor.

Små portioner, frukt som är i dåligt skick och små variationer på menyer. Det är bland de främsta klagomålen när det kommer till skolbespisningen.

Frukten håller dålig kvalitet.

Vid flera skolor har missnöjda föräldrar skrivit på namnlistor för bättre skolmat, skriver Diario SUR. Några av skolorna som nämns är Los Jarales och Josefina Aldecoa (Torre de Benagalbón), Manuel Laza Palacio (Rincón de la Victoria), Valle Inclán (Málaga) och José Calderón (Campanillas).

Skolmaten håller dålig kvalitet som inte når upp till minderårigas behov.

Undersökningar visar att mejeriprodukter som yoghurt bara serveras var tredje eller fjärde, det är brist på färsk frukt samt ekologiska eller lokala produkter. Ibland tar det upp till sex dagar innan den tillredda maten serveras.

Läs mer: Den nya dieten ska skydda hälsan och planeten

När systemet med kall mat som levereras till skolor för att värmas upp introducerades 2009/2010 blev det kritiserat. Det är mat som förvaras i kylen i flera dagar innan den når skolan.

Kritiken har ökat vilket har gjort att vissa skolor har återstartat sina egna kök för att servera traditionell mat.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.