Luften står still över Spanien och huvudstaden Madrid. Det gör att luftföroreningarna lägger sig som ett lock över staden och för första gången har kommunen låtit aktivera ett larm som innebär att hastigheten sänks till 70 km/h på ringleden M-30 på grund av för höga halter av kvävedioxid.

Lokala medier i Madrid uppger idag på sina nätupplagor att trafiken flöt långsammare än normalt. Vid de stora infarterna till Spaniens huvudstad informerar elektroniska skyltar om höga halter av kvävedioxid.

Sedan i tisdags har det registrerats höga halter av kvävedioxid i Madrid. Och för första gången sedan den nya bestämmelsen sjösattes i februari av den förra kommunstyrelsen med Ana Botella som borgmästare aktiveras nu varningen.

Det är den nuvarande vädersituation till följd av en högtryck över Madrid som har lett till de höga nivåerna som ligger över de normala. Först på tisdag i nästa vecka kan ett väderomslag förväntas.

Annons

Den miljöansvarige vid Madrids kommun, José Antonio Díaz Lázaro, sa på onsdagen att luften i Madrid inte är bra. Den nuvarande luftkvalitetsplanen beskrivs som otillräcklig.

Kvävedioxid verkar irriterande på luftvägarna och kan orsaka skador på lungorna.