För ett par timmar sedan kom beskedet att ett stort antal piloter på flygbolaget SAS går ut i strejk, men det är fler flygbolag som berörs av strejker i sommar. Dessutom brottas många flygplatser med akut personalbrist.

SAS

Pilotfacket på SAS har gått ut i strejk men det innebär inte att alla SAS-flygningar blir inställda. Ett relativt stort antal piloter är anställda genom bemanningsföretag och dessa berörs inte av strejken, men det är däremot dessa som är huvudanledningen till pilotstrejken. Totalt handlar det om cirka 200 till 250 inställda flygningar med runt 30.000 passagerare som blir berörda per dag.

Ryanair

Här är det kabinpersonalen som är baserade i Spanien, Portugal, Frankrike och Italien som strejkar och de har redan haft ett antal strejkdagar och har nu aviserat ytterligare 12 strejkdagar i juli. Kommer parterna inte överens så strejkar personalen den 12-15, 18-21 och 25-28 juli. Detta kommer självfallet att leda till ett antal inställda flygningar.

EasyJet

Kabinpersonalen i Spanien vid flygbolaget Easyjet hotar med strejk i nio dagar den 1-3, 15-17, och 29-31 juli. Det gäller trafiken vid Barcelona, Palma de Mallorca och Málaga.

British Airways

Annons

Personal vid British Airways strejkar och drabbar de som reser till eller från flygplatsen London Heathrow. Den väntas pågå under juli och augusti. Här är det markpersonalen som är missnöjda med lönerna. Flygplatsen har dessutom problem med personalbrist redan före strejkerna (även flera andra flygplatser i Storbritannien lider av personalbrist).

Lufthansa

Fackföreningen vid Lufthansa kräver en löneökning och förhandlingar pågår. Det tyska flygbolaget har redan meddelat att de ställer in 3.100 flygningar i sommar på grund av personalbrist och personal som insjuknat i covid-19.

Brussels Airlines

De fick ställa in 148 flyg i juni och lovade då att anställa ytterligare 225 kabinpersonal, men fackföreningarna säger nu att det löftet har inte materialiserat sig. Följaktligen hotar de nu med strejk.

En Brasklapp:

Risken för sympatiåtgärder från andra fackföreningar är överhängande, bland annat ryktas det om att mekanikerna på SAS kan gå i strejk och då blir det i praktiken totalstopp för SAS.