De fjärrstyrda undervattensfarkosterna var avsedda att transportera droger över Gibraltarsund, drönarna hade en kapacitet på 200 kg narkotika.

Policía Nacional grep åtta personer i Cádiz, Málaga och Ceuta, och sa att det var första gången de hade stött på undervattensdrönare som används för att smuggla narkotika. ”Tre obemannade undervattensfordon återfanns, ett av dem nästan färdigt och två fortfarande under konstruktion”, sade styrkan i ett uttalande. ”De skulle levereras till franska narkotikahandlare för att användas för att transportera betydande mängder kokain.”

Byggandet av undervattensdrönare var bara en bisyssla för gänget, den huvudsakliga verksamheten var konstruktionen av falska båtbottnar och dolda förvaringsfack i bilar och släpvagnar. Som sedan levererades till smugglare och andra kriminella organisationer. Undervattensdrönarna var helt handbyggda och försedda med två motorer på tillsammans 400 hästkrafter.

Utredningen inleddes i april förra året och som ett resultat av spaning och övervakning fann man att det fanns en organiserad grupp som hade alla typer av kriminella organisationer som klienter och som utförde sin verksamhet från olika industrilager i Castellar de la Frontera, i Cádiz, enligt polisen.

Undersökningarna pågick i 14 månader, under vilken tid agenterna kunde bekräfta att medlemmarna i nätverket tillhandahöll logistiktjänster till olika nätverk, identifierade kunder från länder som Italien, Frankrike eller Danmark, eller medlemmar av andra gäng i territoriet. baserad i Katalonien, Costa del Sol, Campo de Gibraltar eller Ceuta.

Med tanke på den internationella karaktären hos de kontakter de upprätthöll etablerade den spanska nationella polisen ett nära samarbete med den franska nationella polisen. Dessutom identifierades flera marockanska och danska medborgare som skulle skicka betydande mängder hasch från södra Spanien till norra Europa avsedda för kriminella organisationer av nordafrikanskt ursprung som kallas ”Mocro-maffia”.

Operationen avslutades med gripandet av åtta personer och utförandet av åtta husrannsakningar av hem och industribyggnader i olika kommuner i Malaga, Cádiz och Barcelona, där 157 370 euro, 10 fordon och sex stora flygdrönare beslagtogs. Flygdrönarna hade upp till 12 motorer och en räckvidd på 30 kilometer. Sex av de gripna är häktade och åtalas för narkotikahandel samt för att tillhöra en kriminell organisation.

(I februari fängslades fem spanjorer och två ecuadorianer för sin medverkan i en komplott för att transportera 3.068 kg kokain, värt uppskattningsvis 123 miljoner euro, över Atlanten från Brasilien till Spanien i en hemgjord, halvt nedsänkbar ”narko-”. ubåt”.)