Flygresan till Spanien kan bli 315 kronor billigare per resenär nästa år. För en familj med två barn handlar det om en rejäl prissänkning.

Den svenska regeringen och Sverigedemokraterna för diskussioner om att helt avskaffa den omdebatterade flygskatten.

Först kom det förslag på att den kritiserade flygskatten skulle halveras. Skälet var att regeringen inte ville förlora hela intäkten. 900 miljoner SEK om året skulle vi en halvering komma in.

Nu handlar diskussionerna om att helt avskaffa den.

Konkurrenskraft

Flygskatten infördes i april 2018. Men den hämmar Sveriges konkurrenskraft. I stället för att stanna kvar på Arlanda väljer stora flygbolag att satsa på andra flygplatser. SAS exempelvis lägger mer trafik på Kastrup i Köpenhamn.

Det är Sveriges Radio Ekot som avslöjar att det inte bara är en halvering av flygskatten nästa år som ligger på bordet i de pågående budgetförhandlingarna, utan ett avskaffande.

Kritik

Men det kommer också kritik. Naturvårdsverket är en av flera som menar att utsläppen kommer att öka, och att skatten i själva verket borde höjas.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna är sedan länge motståndare till flygskatten, och anser att den bör slopas. Liberalerna var emot flygskatten när den infördes, men klimat- och miljöministern, Romina Pourmokhtari (L), vill inte plocka bort flygskatten

Fördubbla trafiken

Lågprisflygbolaget Ryanair har tidigare sagt att de vill fördubbla trafiken i Sverige om regeringen slopar flygskatten.

”Svenska regeringen behöver turboladda sitt arbete för att sänka kostnaderna för att flyga här, då kommer vi fylla luckan som finns”, säger Ryanairs vd för flygbolagsdelen, Eddie Wilson, till Dagens Nyheter.

Luckan är den trafik som saknas efter pandemin. Enligt Swedavias senaste statistik är flygtrafiken i Sverige just nu ungefär 80 procent av vad den var 2019.

Fakta/Flygskatten

76 SEK per passagerare inrikes i Sverige.

315 SEK per passagerare utrikes Europa.

504 SEK per passagerare som reser utrikes utanför Europa

Läs mer: Stora förändringar från 1 september för SAS-resenärer

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.