Under juli månad registrerade Málaga flygplats 1.300 start och landningar med privatflyg vilket var nästan en fördubbling jämfört med motsvarande månad i fjol med 700 start och landningar.

Den största ökningen står resenärer från Sverige och Norge för.

– Det är mycket trafik i sommar, det rör sig nästan om en fördubbling, säger Juan José Román vid United Aviation som är den stora aktören med privatflyg i Málaga.

Det är Diario SUR som i sitt lördagsnummer berättade om den växande marknaden med privatflyg. Även om majoriteten av privatflygen kommer från Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar så är den stora överraskningen att privatflygen från Sverige och Norge ökar mest.

Annons

Det handlar om stjärnor och privatpersoner som reser till Málaga för att uppträda eller besöka konserter och festivaler som Starlite i Marbella.

Även privatflyg från Tyskland, Belgien, England, Frankrike och Italien anländer till Solkusten.

Privatflygen är i regel kommersiella flygplan som har byggts om för privat bruk. Vanligast är Boeing 787 följt av Boeing 737 eller Airbus 319 och 320 förutom de mindre jetplanen.

– Det är inte längre exklusivt endast för kungahus utan även för privatpersoner med stora förmögenheter, säger Juan José Román.

Privatflygen parkerar på plattan framför den gamla terminalen som numera är flygmuseum

Ett växande privatflyg gör att parkeringen för privatflyg vid Málaga flygplats har blivit för liten och tvingar fram en utbyggnad. Hittills har plattan framför den gamla terminalen där flygmuseet numera är inrymt använts.

Nu meddelar Aena att en utbyggnad är planerad, skriver tidningen.

Förutom Costa del Sol är Ibiza och Olbia-Costa Smeralda på Sardinien populära destinationer för privatflyget sommartid i Europa.