Nivåerna runt om i regionen fortsätter att sjunka och situationen bedöms som mycket allvarligare än förra sommaren. 

På grund av torkan som drabbar Andalusien förbrukas vattnet i regionens reserver med alarmerande hastighet, just nu är reserverna fyllda till endast 21,5 procent.

Den senaste veckan har reservernas totala vattenmängd minskat med 55 kubikhektometer på grund av konsumtion och avdunstning. Detta har minskat nivån till 2 409 kubikhektometer, vilket är betydligt lägre än förra sommaren då situationen också bedömdes som mycket kritisk. Då stod nivåerna på 2 987 kubikhektometer, eller 26,74 procent av den totala kapaciteten. 

Under de senaste sju dagarna har vattnet som lagras i Guadalquivirdammen sjunkit till 20,4 procent av dess kapacitet samtidigt som den andalusiska medelhavsdammen gått ner till 28,1 procent. Dessa är de vattenresurser i regionen som tillgodoser flest människor med vatten. 

Vill ha hjälp från regeringen

Annons

Problemet är större i Andalusien än i övriga Spanien. I resten av landet är reservernas genomsnittliga fyllnadsgrad 39,9 procent. Det har regnat väldigt lite på Atlantkusten och knappt alls i områdena vid Medelhavet. 

Under veckan har regionsminister Antonio Sanz uppmanat till “ett stort samarbete mellan alla lokala administrationer” för att tackla problemen med torkan. Han var också upprörd över vad han kallar ett “svek” från landets regering i huvudstaden. “Madrid måste sluta titta åt andra hållet, de försummar sitt ansvar när det gäller vatten, och nu måste vi samarbeta. Vi befinner oss i en mycket svår situation”, tillade Sanz.