Utbyggnaden av den fjärde generationens teknik, 4G, utmed Costa del Sol kommer att gå med en rasande hastighet under 2014. Det framkom under gårdagen när Marbella Smart Living anordnade ett seminarium med 400 professionella och representanter från sektorn TIC i Spanien.

I nuläget är det Vodafone och Telefónica som sätter sina strategiska planer i verket. Insatserna av operatörerna kommer att innebära en radikal förbättring för bostäder och företag utmed kusten som idag inte har denna teknik.

För Vodafones kunder gäller datumet 30 juni. Från då kommer operatörens kunder utmed hela Andalusiens kust från Vera i provinsen Almeria till Ayamonte i Huelva att få ”ultrasnabb uppkoppling”. I städer med över 70.000 invånare, som Marbella blir det 4G som gäller.

Även Telefónica kommer successivt att öka utbyggnaden av fiberoptik och 4G utmed Costa del Sol under 2014. Det gäller från juni i synnerhet 20.000 hushåll i Marbella och San Pedro; konkret i bostadsområdena Altos de Marbella, Los Monteros, Trapiche Norte och de centrala delarna av Marbella och San Pedro plus Nueva Andalucía och Guadalmina baja.

Annons

I sommar kommer Telefónica att förse industriområdet Polígono Industrial La Ermita med fiberoptik.