På grund av ekonomiska strider mellan arrangören och kommunfullmäktige kommer årets upplaga av den populära festivalen inte att bli av. 

Det blir ingen Cala Mijas 2024. Arrangören Last Tour har meddelat att festivalen ställs in och att kontrakten de haft med Mijas kommunfullmäktige sedan 2021 sägs upp.

Anledningen som Last Tour anger är “flera överträdelser” från kommunens sida som framkommit när det gäller finansieringen av festivalen. 

Bland annat har kommunen ännu inte betalat flera viktiga summor för 2023 års upplaga av festivalen. En skuld som kan komma att överstiga 2 miljoner euro. 

Annons

Dessutom finns sju obetalda fakturor som kommunen menar ska betalas av arrangören. Men ingen av parterna är villiga att betala dem. Den totala kostnaden ligger på 952 875 euro. 

När Last Tour uttalade sig i fredags nämnde de också flera andra problem med samarbetet mellan dem och kommunen. Bland annat när det gäller att tillhandahålla olika faciliteter på festivalområdet. De menar att kommunens agerande gör det omöjligt att kunna fortsätta samarbetet. 

De säger att det uppkomna läget visar “kommunens bristande intresse för ett framgångsrikt arrangerande av festivalen”. 

(Bild: @calamijasfest, Instagram)

Kommunen avvisar detta uttalande och tackar allmänheten för de tidigare “två magiska upplagorna” av Cala Mijas. 

Festivalen var en stor satsning som lanserades av det tidigare PSOE-styret i Mijas. Last Tour vann budgivningen om arrangörskapet för att ge nytt liv till kulturlivet efter pandemin. 

Kommunen svarar

Kommunfullmäktige menar i sin tur att det är arrangören som brutit mot kontraktet. Bland annat skulle de ha presenterat årets upplaga av artister i slutet av 2023, något som ännu inte har gjorts. I avtalet, som är skrivet på fem år, står även att kommunen åtar sig att investera 6,3 miljoner euro under kontraktstiden. Last Tour skulle å sin sida investera 8 miljoner euro det första året och summan skulle sedan öka med en miljon för varje upplaga för att till slut nå 12 miljoner 2026. Enligt kommunen har arrangören inte ökat sin investering motsvarande detta under 2023. 

Festivalen skulle ha ägt rum mellan den 29 och 31 augusti. Flera biljetter har redan sålts. Enligt källor inom arrangören som tidningen SUR har pratat med kommer alla som köpt biljett få tillbaka hela beloppet.