Fem minuter, längre tid har inte familjeläkaren i Málagaprovinsen att ta hand om sin patient. Enligt en studie behöver Málaga ytterligare 101 läkare för att möta efterfrågan.

Det råder en stor brist på läkare vid vårdcentralerna i Málagaprovinsen. Enligt en studie utförd av Läkarförbundet, Sindicato Médico, under perioden mars till juni, har läkarna i genomsnitt fem minuter med varje patient. Arbetsbördan är enorm, enligt undersökningen.

För att kunna uppfylla den överenskommelse som tecknades av Servicio Andaluz de Salud (SAS) i juni 2006 behöver provinsen ytterligare 101 allmänläkare, enligt Läkarförbundet.

Jämfört med 2006 är bristen ännu större i dag efter ett antal nedskärningar i rekryteringen sedan i somras.

Annons

Enligt organisationen Organización Médico Colegial bör varje patient kunna konsultera sin läkare tio minuter.

Carmen Gonzalez, chef för primärvården, säger till dagstidningen La Opinión de Málaga att frustrationen hos de professionella är stor eftersom de upplever försämrade relationer med sina patienter.

-Vi märker att patienten ibland inte känner sig helt förstådd, säger hon till tidningen.

Enligt studien är det vårdcentralerna i Málaga stad och Costa del Sol som har den största läkarbristen. I Ronda och Axarquá är situationen bättre. För att klara kraven bör läkarna ha högst 20 till 25 patienter men i verkligheten är siffran dubbelt så hög.