Fackförbunden Comisiones Obreras och UGT manar till återhållsamhet i kindpussandet under hösten. Anledningen är smittspridningen av svininfluensan eller Gripe A, H1N1, som är den heter i Spanien. Fackförbunden menar att influensan kan komma att slå hårt mot företagens anställda i höst.

Fackförbunden säger att företagen måste stärka hälsan bland de anställda och att se över och renovera luftkonditioneringsanläggningar. Sociala vanor som att hälsa och ta i hand liksom kindpussande bör begränsas för att hindra spridningen av viruset.

Enligt en rapport från konsultföretaget Randstad som presenterades igår kan företagens utgifter tredubblas genom sjukfrånvaron, skriver La Opinión de Málaga. Konsultföretaget skriver i sin rapport att influensan kan komma att skapa kaos på arbetsmarknaden.

Företagen bör utveckla en handlingsplan som gör det möjligt för dem att vara förberedda om en stor del av de anställda blir smittade. Rapporten säger också att Svininfluensan kan utlösa ”psykologisk frånvaro” bland de mest orolig, det vill säga att de stannar hemma från jobbet för att inte bli smittade.

Annons

”Det är främst en fråga om hygien”, säger facket UGT i Málaga och den ansvarige inom hälsofrågor, Juan Miguel Contioso. ”Genom att inte ta i hand och att ge kindpussar kan vi undvika till viss del att viruset sprids”.