Spanien pekas ut som ett av de länder som svensk polis samarbetar mest med. Omkring 100.000 svenskar har något anknytning till Spanien, bor i landet på heltid, delvis eller är regelbundna besökare.

För vissa av dem slutar det bakom lås och boom.

Svenska Magasinet berättade tidigare i veckan att ett trendbrott ses sedan ifjol. De senaste 15 åren har antalet utländska medborgare som sitter frihetsberövade vid spanska anstalter minskat med 35 procent. 2009 var det rekord i antalet utlänningar i fängelser i Spanien med 27.162.

Ifjol var siffran 17.793 visar rapporten Anuario Estadístico från Inrikesdepartementet som nyhetsbyrån EFE redovisar.

Läs mer: Cirka 600 gängkriminella utomlands styr brottsligheten i Sverige

Ifjol satt 56.698 personer frihetsberövade i fängelser i Spanien varav 39.005 var spanska medborgare.

I slutet av 2023 representerade utlänningarna 31,2 procent av samtliga frihetsberövade. Det var en uppgång med 1,1 procentenheter jämfört med 2022 och därmed avbröts den nedåtgående trenden som varit tydlig sedan 2009 med färre utlänningar i spanska fängelser.

36,2 procent av de utländska interna kommer från Nordafrika.

I absoluta tal ökade antalet dömda interner med 947 varav 935 var utlänningar och bara tolv var spanska medborgare under fjolåret.

Svenskar

I nuläget är det ett 20-tal svenskar som sitter frihetsberövade i Spanien.

– För närvarande känner UD till ett 20-tal ärenden med frihetsberövade i Spanien. Med hänvisning till konsulär sekretess går vi inte in på några detaljer i dessa ärenden, skriver Anna Bremer vid UD:s presstjänst i en mejl till Svenska Magasinet.

– Antalet ärenden varierar över tid.

Narkotikabrott

swedenabroad.se står det att en ”stor del av de cirka 200 svenskar som för närvarande sitter fängslade utomlands, är misstänkta eller dömda för narkotikabrott. De flesta har gripits när de försökt smuggla, men många har också dömts för innehav av mindre mängder narkotika”.

Det kan finnas ett mörkertal då inte alltid den frihetsberövade önskar få kontakt med svenska myndigheter.

– Frihetsberövanden utomlands behöver inte nödvändigtvis bli ärenden för UD. Enligt Wienkonventionen om konsulära förbindelser ska en stat informera vår ambassad/konsulat om en svensk medborgare frihetsberövats, förutsatt att den frihetsberövade själv vill det.

Läs mer: Spanien just nu: Köper du droger bidrar du till det dödliga våldet

Vidare skriver swedenabroad.se att det förekommer att svenska resenärer lockas eller luras att smuggla narkotika för att tjäna pengar eller bara av ren hygglighet tar med sig en väska eller paket som tillhör någon annan – kanske utan att ha klart för sig vad de innehåller.

Många länder har hårda straff för narkotikabrott, inklusive för innehav av narkotika. Det kan räcka med att narkotika hittas i din ficka eller i ditt bagage, för att du ska dömas för innehav. I populära turistländer som Spanien kan innehav av även små mängder narkotika leda till långa fängelsestraff.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.