Att engagera sig i droghandeln är en del i kedjan. Varje knarkköp föder de kriminella gängen. Minskar marknaden för narkotika så borde våldet minska också.

 

Kokain och cannabis. Vid privata fester, lyxkrogar och nattklubbar i det fashionabla Marbella sniffas och snortas det kokain. Eller lyxdrogen Tusi, även kallad rosa kokain, som är vanlig i partymiljöer även på Ibiza och Mallorca. Det är en blandning av MDMA, kokain och ketamin bland annat.

När OECD nyligen släppte rapporten Health at a Glance för 2023 framkom det att Spanien ligger på tredje plats i världen när det gäller konsumtion av kokain. Bara i Australien och Storbritannien sniffas det mer.

Enligt studien Observatorio Europeo de las Drogas y las Toxicomanías är Spanien ett av de länder med högst konsumtion av droger per invånare.

Annons

Cannabis, hasch, kokain och heroin är fortsatt de droger som det konsumeras mest av på Costa del Sol. Mycket av det som förs in i södra Spanien fortsätter norrut. Till den nordiska marknaden.

Spanien är numera det land som Sverige samarbetar mest med inom polisiära ärenden. Sedan 1918 har över hundra svenska medborgare gripits på Solkusten.

Nyligen avslutades utredningen kring ännu en liga bestående av främst svenska och polska medborgare som står åtalade för att ha ägnat sig åt att transportera droger från Spanien till Sverige. Brottsrubriceringen lyder grova narkotikabrott, penningtvätt men även mutbrott då en lokalpolis i Marbella fått betalt för information som enbart var för polisen.

Ett antal svenska företagare på Solkusten ingår i utredningen liksom styvsonen till Marbellas borgmästare. Flera är tidigare dömda i Sverige för ekobrott och narkotika. Någon är känd som ”narkotikakung”. Vid en kartläggning av personernas närmaste umgängeskrets kan vi räkna in verksamheter som flyttfirmor, livsmedel, uthyrning av maskiner, media, fastigheter, transporter på land och i luft samt annan service.

Det är en uppsjö av kända och mindre kända personer som ingår i en kedja som bidrar till de kriminella nätverken. Med support och nära vänskapsband.

Det är inte bara de som köper knark som finansierar de kriminella nätverken och bidrar till det dödliga våldet i samhället. Även den som engagerar sig i att smuggla droger eller på annat sätt stöder sådan verksamhet. Aktivt eller passivt stöd, som att blunda och titta åt ett annat håll, eller att hävda att Marbella har oförtjänt dåligt rykte.

Här finns en kedjeeffekt.

Det handlar om enorma summor svarta pengar från illegala verksamheter som ska tvättas vita. Fastighetsbranschen på Costa del Sol fungerar som en jättelik tvättinrättning. Den bidrar till ökad efterfrågan, tillväxt, huspriser, bra investeringar – och applåderna tilltar.

Spanska gränspoliser och Guardia Civil kan göra hur många insatser som helst. Men det spelar ingen roll om inte beteendet hos de som på ett eller annat sätt är med och finansierar brottsligheten förändras.

När du engagerar dig i denna smutsiga bransch göder du de kriminella gängen som genererar skjutningar, sprängningar och våld. Men det handlar även om assistansbedrägerier och bedrägerier mot äldre. De är också inkomstkällor för de kriminella gängen.

Det gäller narkotika, ekonomi, bedrägeri, penningtvätt via fastighetsbranschen och bedrägerier mot Sverige.

Nyligen visade SVT:s Uppdrag granskning hur telefonförsäljare i Marbella lurar svenska pensionärer på deras besparingar. Bedragaren ”Erik” berättar hur de säljer rädsla för att pensionärerna ska bli så rädda att de skickar ut sina egna pengar.

En bra dag drar man in ett par hundra tusen kronor, förklarar bedragarna för SVT:s reporter Diamant Salihu. Många av offren, som ofta tillhör samhällets mest utsatta, lämnas med skamkänslor och psykiska problem. Som den pensionerade lärare i 80-årsåldern som efter timmar av manipulation luras på nära 50.000 SEK.

Nyligen i Fuengirola var det en svensk som inte orkade längre. Personen hade blivit lurad på samtliga besparingar. Offret hoppade från tionde våningen och tog livet av sig.

I den sociala lekstugan Facebook, med knivar som inte är de mest slipade…, nästan ursäktas de kriminellas verksamhet med att de inte är svenskar. Huvudgärningen att det handlar om kriminalitet, bedrägeri, droger, våld och död kommenteras inte i första hand. I stället att de inte är några riktiga svenskar.

Blunda, titta åt ett annat håll, eller stick huvudet i sanden på närmaste strand på Costa del Sol.