Esperanza Oña Sevilla har vid en 15 minuter lång presskonferens i morse meddelat att hon lämnar posten som borgmästare i Fuengirola. I stället kommer hon att fokusera på sin uppgift vid det andalusiska parlamentet. Det uppger dagstidningen Diario SUR på sin nätupplaga.

”Jag har upplevt en av mina svåraste politiska dagar, det var inget lätt beslut att ta” säger Esperanza Oña.

Det har spekulerats länge kring hur det blir med Esperanza Oñas politiska framtid i kommunpolitiken. Nyligen godkände Författningsdomstolen att reformera vallagen vilket betyder att det är oförenligt att vara borgmästare och samtidigt sitta med i regionalregeringen i Andalusien.

Borgmästaren i Fuengirola hade sammankallat till en presskonferens där även Partido Populars president i provinsen Málaga, Elias Bendodo, medverkade.

Annons

Dagstidningen skriver att Oña lämnar posten som borgmästaren i Fuengirola som hon har haft sedan 1991. Sedan 1995 har hon även varit andre vice ordförande i den regionala kammaren i det andalusiska parlamentet.

Oña är nöjd med flera saker under hennes tid som borgmästare i Fuengirola.
”Ekonomin är i ordning, det är låga avgifter och skatter och arbetslösheten ligger på 14 procent”.

Det blir Oñas högra hand, Ana Mula, som tar över som borgmästare och som blir Partido Populars kandidat vid kommunalvalet i maj 2015. Ana Mula har suttit med i kommunfullmäktige sedan mitten av 1990-talet och har senaste tiden varit förste vice borgmästare.